A félelem ellen demonstráltak volna vasárnap délután Brüsszelben, de lemondták, mert félnek

A hatóságok kérésére, biztonsági megfontolásokból a szervezők lemondták szombaton a másnapra tervezett brüsszeli demonstrációt, amelyen a hét eleji merényletek áldozatai iránti szolidaritásból tartottak volna meg, dacolva a félelemmel.

A szervezők közleményükben tudatták, hogy a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért a hatóságokkal egyetértve későbbre halasztják a felvonulást, és arra kérik a polgárokat, hogy ne jöjjenek vasárnap délután Brüsszelbe.

A szervezők által kiadott közlemény előtt alig egy-két órával tartott közösen sajtótájékoztatót Jan Jambon belga belügyminiszter és Yvan Mayeur brüsszeli polgármester, és mindketten arra kérték az ország polgárait, hogy biztonsági megfontolásokból ne vegyenek részt a brüsszeli merényletek áldozatai iránti szolidaritásból tartandó vasárnapi demonstráción. Azt kérték, hogy néhány héttel halasszák el "félelem elleni" mottóval meghirdetett felvonulást, amely a főváros szívében lévő tőzsdepalotától indult volna.

A belügyminiszter azt mondta, hogy teljes mértékben megérti a polgárok érzelmeit, és azt, hogy mindenki kifejezésre akarja juttatni együttérzését, de a rendőrség már így is le van terhelve. "Tekintettel az érvényben lévő hármas fokozatú terrorveszélyre és a folytatódó nyomozásra, illetve arra, hogy mindez milyen rendőri erőket köt le a terepen, arra kérem a polgárokat, hogy ne demonstráljanak" – érvelt a polgármester.

A tüntetés szervezői szombat reggel hirdették meg a vasárnap délutánra tervezett tömegmegmozdulást. "Ezen a héten támadást intéztek ellenünk, belga állampolgárok ellen, az életvitelünk, a szokásaink, jogaink és szabadságunk ellen.

Az első reakció a befelé fordulás, de ezt felváltja a remény és az értékeink védelme" – írták közleményükben a szervezők, akik szerint a belgáknak meg kell mutatniuk azoknak, akik térdre akarják őket kényszeríteni, hogy talpon maradtak, és továbbra is együtt és szolidaritásban élnek egymással.

A szervezők azt tervezték, hogy az áldozatok és hozzátartozóik iránti tiszteletből tartandó egyperces néma csönd és az elhangzó beszédek után egy percig vagy annál hosszabban fognak zajongani, hogy megmutassák: Belgium zsibongó, és talpon van. A demonstráción fellépett volna a híres La Scala belga kórus.

Néhány óra leforgása alatt több mint tízezer ember jelezte részvételi szándékát a közösségi internetes portálokon.

Brüsszelben e hét elején öngyilkos robbantásos merényleteket követtek el a nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson, az európai uniós intézmények közelében. A két helyszínen összesen 31 ember meghalt, és 260-an megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.

(MTI)

"Milyen színű legyen az Eiffel-torony?" – Már a következő célpontról szavaztatnak Merkel barátai

Toroczkai: állítsunk Kapisztrán Szent Jánost legyőzött mohamedán harcoson ábrázoló szobrot a határátkelőhelyen!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »