A fél magyar gázvezeték-hálózatot megvette a MET

A fél magyar gázvezeték-hálózatot megszerezte az a cég, amelynek offshore tulajdonosi hálója mögött felsejlett Garancsi István, a miniszterelnök „kötélbarátja” és Nagy György Wallis-alapító milliárdos neve is – írja a Hír TV.

A MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. az olasz ENI-től vásárolta meg a Tigáz Zrt.-t, amely leánycégén keresztül a magyar gázvezeték-hálózat 48 százalékát, mintegy 33 ezer kilométernyi csövet birtokol. Az ügylet véglegesen jövő év második negyedében zárulhat, a vételár nem ismert.

Hírdetés

A svájci központú MET magyar cége, amelynek megszerzésével korábban az állam is kacérkodott, 2015 tavasza óta pályázik komoly sikerrel önkormányzati, állami tendereken, és a rendszerint gázszállítására szóló megbízások alaposan fel is hizlalták.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke azt mondta: a párt szerint „a magyar gázhálózat nyugodtan lehet magyar nagyvállalat, vagy akár multinacionális vállalat tulajdonában, vagy akár magyar tulajdonban, az azonban elfogadhatatlan, hogy egy részben offshore hátterű, részben tisztességtelen magyarországi gázüzletekben és átláthatatlan orosz kapcsolatokban érintett MET nevű cég, amelynek ráadásul Garancsi István legyen a tulajdonosa 50-50 százalékban a magyarországi gátvezeték-hálózatnak. Hozzátette: ez nemzetbiztonsági és gazdasági kockázatot jelent.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »