A feketen-tengeri gázlelõhelyekrõl is tárgyal az amerikaiakkal Cioloº

Dacian Cioloş miniszterelnök háromnapos látogatásra érkezett az Egyesült Államokba vasárnap, május 22-én. Hétfőn a Ford Motor Company egy innovációs központjába látogat, ahol román mérnökökkel is találkozik, majd Washingtonban volt romániai nagykövetekkel, kedden pedig Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszterrel és Penny Pritzker kereskedelmi miniszterrel. A Cioloş vezette romániai küldöttség tagja még Lazăr Comănescu külügyminiszter, Victor Grigorescu energetikai miniszter, Dragoş Tudorache miniszterelnökségi kabinetfőnök, valamint Manuel Costescu, a külföldi befektetésekért és az állami-magán partnerségekért felelős államtitkár.

A látogatás legfontosabb mozzanata a Joe Biden amerikai alelnökkel való találkozó május 24-én. A miniszterelnök a Mediafax hírügynökségnek ennek főbb témáiról elmondta: “ez egy lehetőség arra, hogy beszélgessünk a Románia által kínált hatalmas lehetőségekről a Fekete-tenger térségében, különös tekintettel a befektetésekre és az infrastruktúra fejlesztésére, beleértve az energiatermelést és –szállítást. A hangsúlyt Románia fekete-tengeri gáztermelésének energetikai potenciáljára fektetjük” – mondta el a kormányfő.

Bidennel a varsói NATO-csúcstalálkozóról is beszélnek majd. A kormányfő szerint az országnak előnyös a gazdasági és politikai-katonai együttműködés szorosabbra fűzése az Egyesült Államokkal.

“Országunk Európa egyik legnagyobb gazdasági növekedéssel bíró állama, regionális kontextusban egy szolid gazdaság. A kedvező körülményeknek köszönhetően a kétoldali román-amerikai kereskedelmi kapcsolatok megduplázódtak az utóbbi években, és elérték a rekordszintű 2,2 milliárd amerikai dollárt” – nyilatkozta a miniszterelnök, hozzátéve, minél kedvezőbb befektetői környezetet kívánnak biztosítani az amerikai érdekelt félnek, ennek megfelelően a háromnapos találkozón több amerikai üzletemberrel is találkoznak, főképp az autóipari, energetikai, mezőgazdasági, repüléstechnikai és IT szektorból. Ugyanakkor a megbeszéléseken javasolni fogják az amerikai félnek, mélyítse el regionális fekete-tengeri együttműködéseit, különös tekintettel Moldova Köztársaság gazdasági stabilizálása és európai integrációjának folytatása érdekében. (mediafax)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »