A fekete péntek következményei

A fekete péntek következményei

Az emberek az ünnepek előtti vásárlási láz hevében hajlamosak túlköltekezni, bedőlnek a vonzó reklámszövegeknek, akár még adósságokba is verik magukat, és csak később tudatosítják a negatív következményeket. A Greenpeace szerint a fekete péntek a környezetet is károsítja.

„Noha a világjárvány kicsit lefékezte a fogyasztókat, az emberek az utóbbi időben visszafogottabban költötték a pénzüket, továbbra is akadnak olyanok, akik fölöslegesen és túl nagy mértékben adósodnak el. Éppen ezért a Black Friday alatt is józanul kell gondolkodni. Ne vegyünk meg valamit csak azért, mert óriási árengedménnyel kínálják, miközben reálisan nincs is rá szükségünk!” – figyelmeztetett František Burda, a FinGO társaság befektetési elemzője.

Ilyenkor különösen vonzóak az áruvásárlási hitelek és a részletre vásárolható termékek, főleg ha a törlesztőrészleteket elég csak az ünnepek után elkezdeni fizetni. „Vagyis, azonnal ezt nem érezzük meg a pénztárcánkon, viszont ott lóg a nyakunkon a láthatatlan teher, amelytől hónapokba telik majd megszabadulni” – tette hozzá Burda. Szerinte sokan reagálnak impulzívan és vásárolnak abban a hiszemben, hogy így sokat megtakarítanak, és jól járnak. „Főleg azoknak, akiknek nincs kialakítva anyagi tartalékuk, a jelenlegi helyzetben azt tanácsolom, csak a legfontosabb és legszükségesebb dolgokra költsenek. Csak miután összespóroltak bizonyos összeget, és már lesz egy kicsi tartalékuk, növelhetik a fogyasztásukat. A világjárvány még nincs mögöttünk, a lockdown veszélye továbbra is fennáll, ami ismét próbára teheti az egyébként is szűkös családi költségvetést” – figyelmeztet az elemző.

Hírdetés

Miközben a kereskedők örülnek a magas bevételeknek, a fogyasztók pedig az akciós áron beszerzett új termékeknek, nem tudatosítják, hogy a Black Friday mekkora terhet jelent a bolygónk számára. A környezetvédők figyelmeztetnek: a megvásárolt több millió tévékészülék, okostelefon és egyéb elektronikai cikk azt jelenti, hogy a régiek a szemétdombon vagy a gyűjtőhelyeken végzik. Egy részét újrahasznosítják, de így is több tonna higany és ólom kerül a talajba. A túlzott textilvásárlás pedig azt eredményezi, hogy sok ruhát csak rövid ideig hordunk, máris kidobjuk, és sokszor a csatornákba, folyókba kerülnek. Ezenkívül a nagyobb bevásárlásokhoz autót használunk, de az interneten rendelt árut is autóval kézbesítik, ami szennyezi a levegőt, mutatott rá a Greenpeace.

Aktivisták szerint a fekete pénteket zöldre kellene változtatni. Ehhez az kell, hogy egyrészt a fogyasztók környezetbarát termékeket vásároljanak, azokat környezetbarát módon – gyalog, biciklivel, elektromobillal – szállítsák haza, és a kereskedők is bekapcsolódhatnának a zöld projektekbe. Például környezetbarát csomagolópapírt használhatnának, biztosíthatnánk a fölösleges, kiselejtezett tárgyak visszavételét a fogyasztóktól, illetve anyagilag támogathatnák a környezetvédőket.

(sza)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »