A Fekete Héber Izraeliták balhéztak az Őslakos Népek Menetével, amiből a fehér katolikus középiskolások jöttek ki rosszul

A Fekete Héber Izraeliták balhéztak az Őslakos Népek Menetével, amiből a fehér katolikus középiskolások jöttek ki rosszul

Vasárnap körbeszaladt a világsajtón a hír: Washingtonban két tüntetés erőszakmentesen egymásnak feszült, melynek jelképe az lett, hogy Nick Sandmann trumpista fehér katolikus középiskolás piros MAGA-sapkában pimasz mosollyal néz az arcától néhány centire doboló Nathan Phillips őslakos szemébe.

Ez egy rövid videó volt, amiből egyoldalú következtetést vontak le: a fehér katolikus trumpista középiskolások provokálták az őslakos tüntetőket, Sandmann tekintete a rasszizmus arcává vált és a Covington Catholic High School is elhatárolódott diákjaitól, akiket akár ki is rúghatnak, szüleik halálos fenyegetéseket kaptak. Azon is sokan kiakadtak, hogy pont amerikai őslakosoknak skandálták az „Építsd fel a falat!” rigmust. Már ha skandálták, mert ezt csak az egyik őslakos aktivista állítja, Sandmann például azt mondja, hogy ő nem hallott ilyet.

A történet viszont úgy tűnik, hogy nem teljesen így zajlott.

Mi történt?

Az Őslakos Népek Menete nevű tüntetésen az őslakosok a saját jogaikért demonstráltak, őket a Fekete Héber Izraeliták nevű szélsőséges szekta kezdte provokálni bekiabálásokkal, amiből kisebb veszekedések is kialakultak.

A katolikus középiskolások épp egy abortuszellenes tüntetés után várták a helyszínen a buszukat, a már klasszikussá vált piros Trump-sapkában. Amikor ezt észrevették a héberek, inkább őket kezdték el szidni, például így: „buzi köcsög Trump”„egy csapat fehér, vérfertőzésből született gyerek, rasszisták, bigottak, buzik”.

Hírdetés

Az iskolások itt még nem csináltak semmit, azon kívül, hogy szorosabban álltak össze. Majd az őslakos aktivisták elindultak feléjük, elsősorban a folyamatosan doboló Nathan Phillips. A diákok nem állták útjukat az őslakosoknak, egészen addig haladtak előre, amíg Phillips és Sandmann össze nem találkoztak, amiből végül megszületett a felkapott videó. Az hosszabb felvételek alapján viszont már nyilvánvaló, hogy nem Sandmann tolta a „rasszista mosolyát” Phillips arcába, hanem utóbbi ment a diákhoz.

Mit mond Sandmann?

A világsajtó egyértelműen az őslakosok nézőpontjából számolt be az eseményekről, azóta viszont a diák is kiadott egy közleményt, ami egészen máshogy festi le a történteket. Szerinte, amikor a fekete héberek szidni kezdték őket, engedélyt kértek tanáruktól, hogy a katolikus iskola jelszavait skandálhassák, így ellensúlyozva a helyzetet.

Instagramon például már belefutottunk egy ilyen képbe is:

Az iskolások táncoltak is, az őslakosok állítólag pont az egyik ilyenen akadtak ki, amikor az új-zélandi maorik hakáját adták elő, ami az indiánok szerint tiszteletlenség volt, ezért mentek oda dobolni, de szó sem volt balhézásról, sőt, Sandmann és Phillips is azt mondta, hogy a feszültség csökkentése érdekében néztek egymás szemébe perceken keresztül. Sandmann a mosolyról azt mondta – ami azóta a közösségi médiában sok helyen tényleg a rasszizmus jelképeként terjed – hogy ezzel az arckifejezéssel inkább a békés szándékait akarta jelezni.

(CNN, NBC)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »