A fehér méreg: a WHO súlyos adót vetne ki a cukros italokra

Súlyos adót vetne ki a cukros italokra az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy megállítsa az elhízás és a cukorbetegség terjedését.

 

Az elhízottak száma világszerte több mint duplájára nőtt 1980 és 2014 között

Az elhízás világnapján kiadott jelentésében a szervezet arra kéri a kormányokat, hogy emeljék a cukros üdítőitalok adóját. Már 20 százaléknyi áremelkedés is csökkentené a fogyasztást. A feldolgozott élelmiszerekben található túl sok só és zsír mellett a cukor okozza a legtöbb káros mellékhatást, ez vezet az elhízáshoz és a cukorbetegséghez.

 

Az elhízottak száma világszerte több mint duplájára nőtt 1980 és 2014 között. Több mint 500 millió embert lehet elhízottnak nevezni. A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) felmérése szerint 2015-ben 42 millió 5 év alatti gyermek volt túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 15 évben 11 millióval nőtt a számuk.

 

Az egy főre eső legtöbb elhízott ember az Egyesült Államokban él, ám Kínában is hasonló az arány.

 

Mivel az adók és a támogatások jelentősen befolyásolják az emberek vásárlási szokásait, ezt kihasználva lehetne rávenni az embereket, hogy kevesebb cukros italt fogyasszanak, beleértve a szénsavas üdítőket, gyümölcsléket, energiaitalokat és ízesített tejeket.

 

 

It’s #WorldObesityDay.
Taxing sugary drinks can:
⬇ consumption
⬇ #obesity
⬇ #diabetes t2
⬇ tooth decayhttps://t.co/tvEqhLHwjo#Tax4Health pic.twitter.com/brYUJxeoCa

— WHO (@WHO) 2016. október 11.

 

A WHO ajánlása szerint az embereknek körülbelül felére kellene csökkenteni a cukorbevitelt, hogy enyhítsék az elhízás, cukorbetegség vagy éppen a fogak betegségének veszélyét.

 

A napi energiabevitelnek kevesebb, mint 10 százalékát kellene, hogy a cukor adja. Ez felnőttek esetében körülbelül 50 gramm vagy 12 teáskanál cukornak megfelelő mennyiség. Habár a WHO szerint valójában jobb lenne ezt a mennyiséget 5 százalék alá csökkenteni.

 

euronews

Nyitókép: euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »