A Fehér Ház cáfolja Trump választási csalási vádját

Josh Earnest a washingtoni Fehér Ház szóvivője hétfőn cáfolta Donald Trump megválasztott elnök hétfői, miszerint tömeges választási csalás történt egyes szövetségi tagállamokban, írja az MTI.

Trump vasárnap azt állította, hogy több államban engedték, hogy szavazati jog nélkül rendelkező illegális bevándorlók is szavazzanak. A megválasztott elnök szerint ilyen szabálytalanságok történtek New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában. Állítja, ha ez nem történt volna meg, akkor a közvetlen szavazatok többségét is ő nyerte volna (nem csupán az elektorokét).

Az új elnök azután írta ezeket a Twitterre, hogy Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje támogatásáról biztosította a Zöldek kezdeményezését, hogy újraszámolják a szavazatokat három államban, Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban. Ugyanis Jill Stein, a párt elnökjelöltje szerint tisztázni kell, hogy az elektronikus szavazatokat nem hekkelték-e meg. A politikus közölte, hogy nem célja Trump elnökségének aláásása, pusztán azt akarja, hogy az amerikai emberek bízhassanak a választási rendszerükben. 

Clinton nemcsak támogatásáról biztosította Stein kezdeményezését, hanem egyik ügyvédje a The Washington Post című lap vasárnapi számában közölte, hogy a Clinton-kampánycsapat tevékenyen részt is vesz az újraszámlálásban. A voksok újraszámlálása egyébként Wisconsinban megkezdődött, Pennsylvaniában pedig várhatóan a héten megindul.

A Fehér Ház egyébként nemcsak Trump illegális bevándorlókról szóló állítását, de Stein sejtetetését is cáfolta. A szavazatok újraszámlálását célzó kezdeményezést – amelynek költségeire a politikusnő csaknem négymillió dollárt összegyűjtött – a Fehér Ház nem tartotta helyénvalónak. Állítják, hogy sehol, egyetlen szövetségi államban sem történt választási csalás és a számítógépes rendszereket nem érte hackertámadás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »