A Fedél Nélkülben publikálnak a népszabisok

A jövő heti Fedél Nélkül című magazin legfrissebb számában jelennek meg a Népszabadság munkatársainak írásai – jelentették be a Facebookon.

Gergely Márton főszerkesztő-helyettes az ATV-nek megerősítette, hogy a hajléktalanok által az utcán terjesztett, 12 oldalas laphoz fűznek hozzá további 12 oldalt, amelyen „a Népszabadság szerzői gárdájának, a lap szellemiségéhez közel álló szerzőknek és a napilapnál híressé vált publicistáknak az írásai jelennek majd meg a Népszabadság díjazott fotóival színesítve”.

A fúzióval járó költségeket az ötletgazdák fizetik, a bevétel az eddigieknek megfelelően a hajléktalanoknál marad.

Bécsben próbálkoztak

A Népszabadság újságírói pénteken személyesen próbálták felkeresni a botrányos módon felfüggesztett napilap tulajdonosát. Az osztrák üzletembert befektetőcégének, a Vien­na Capital Partnersnek (VCP) a bécsi székhelyén keresték, ám a munkavégzés alól felmentett újságírók csak egy nyilatkozatot tudtak felolvasni a társaság irodájában.

A Népszabadság munkatársai egyebek mellett azt követelték a VCP-től, hogy haladéktalanul adjon hihető magyarázatot arra, miért zárták be Magyarország vezető politikai napilapját a sikeres reorganizáció, a veszteség leszorítása és a tulajdonos gazdasági elvárásainak teljesítése ellenére. Tájékoztatást kérnek arról, hogy kinek és miért tettek szívességet a lap online kiadásának lekapcsolásával, és milyen megtakarítást remélnek a munkatársak e-mail-fiók­jainak letiltásától. Továbbá haladéktalan választ várnak arra a kérdésre, hogy mit terveznek a jelenleg tétlenségre kárhoztatott munkavállalókkal, s mikortól kívánja teljesíteni a Mediaworks a foglalkoztatási kötelezettségét.

A Népszabadság újságírói egyébként a jelentős sajtóérdeklődés miatt nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak Bécsben. Gergely Márton főszerkesztő-helyettes és kollégái azért mentek az osztrák fővárosba, hogy elmeséljék a történteket, cáfolják a hazugságokat, és felhívják a figyelmet a munkavállalók helyzetére.

A botrányos felfüggesztés után pénteken a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is érdemben megszólalt. A szervezet felajánlotta székházának néhány termét a Népszabadság újságíróinak, hogy amíg a helyzetük nem rendeződik, ott végezhessék munkájukat. Korábban egyébként az érdekvédelmi szervezet elnöke, Tóth Károly a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, elsősorban gazdasági jellegű döntésnek tartja a Népszabadság bezárását, mert nem lehet elfogadni, hogy egy tulajdonos a végletekig finanszírozzon egy veszteséges üzletet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »