A Fatimai Szűzanyát ünnepelték Hercegszántón, a világ egyik legnagyobb Mária-szobránál

A Fatimai Szűzanyát ünnepelték Hercegszántón, a világ egyik legnagyobb Mária-szobránál

A fatimai jelenések ünnepnapján, május 13-án Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét a hercegszántói búcsújáróhelyen. A szentmisében az imádságok horvát és magyar nyelven szóltak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Polyák Imre plébános kezdeményezésére rendszeresen tartanak imaórákat és búcsúkat a fatimai Szűzanya tiszteletére a vodica-hercegszántói kegyhelyen.

A május 13-i fatimai ájtatosságot – amelyre a környéken élő horvát katolikusok, illetve szerbiai magyarok is eljöttek imádkozni – a falu határában álló monumentális, fogadalmi Mária-szobornál tartották.

Spányi Antal a fatimai eseményekről megemlékezve hangsúlyozta: „Ma a világ Fatima felé tekint. Megértette annak lelki-szellemi kisugárzását, a sok millió imádság kegyelmi erejét. Ki tudja, Fatima hány olyan embert képes összefogni, akikből a Szűzanya elé járulva, különleges erővel sugárzik az imádság, akik ezen a napon is lelki egységben imába merülnek a világ számos templomában? Térjetek meg és adjátok oda életeteket a Boldogságos Szűznek, mint ahogyan a gyermek az édesanyjára bízza az életét! – szólít meg minket Fatima.”

A főpásztor megemlékezett Szent II. János Pálról is, aki ellen 35 évvel ezelőtt éppen a fatimai Szűzanya emléknapján követtek el merényletet és aki egész életét, pápai szolgálatát a Szent Szűz oltalmába helyezte. Meggyőződése volt, hogy Mária mentette meg attól, hogy életét kioltsa a halálos golyó. A Szentatya felgyógyulva Fatimába látogatott, hogy megismételje az egyház és a világ felajánlását a Szent Szűznek, s a kegyszobor koronájába rejtette el az életmentő műtét alatt testében megtalált lövedéket.

„Imádkozzatok és engeszteljetek”, hangzik a Szűzanya üzenete, amikor annyi baj van körülöttünk és félelemmel, aggodalommal és bizonytalansággal tekintünk a jövő felé. Hogyan alakul majd a mi életünk, Európa jövője? – tette fel a kérdést a főpásztor, majd arra buzdított, Szent Istvánnal és nemzetünk többi szentjével lélekben egyesülve kérjük Máriát, hogy járjon közben értünk. Így születik meg a béke és az egység az emberek szívében és lelkében.

Hercegszántó temploma Polyák Imre atya sok éves szolgálatának és buzgóságának köszönhetően számos értékes ereklyét őriz. Megtalálhatók itt szent királyaink ereklyéi, Szent István, Szent Hedvig, Boldog IV. Károly, valamint Szent II. János Pál relikviái, valamint az irgalmasság szentjei közül Szent Fausztina nővér, Szent Brát Albert (Albert Chmielowski lengyel rendalapító) és Boldog Michal Sopko, valamint a fatimai pásztorgyermekek, Ferenc és Jácint ereklyéi is.

Az ünnepségen a plébános elmondta, Trianont követően jelentősen megnőtt a hercegszántó-máriakerti kegyhelyre látogatók száma. A két világháború között egy új templom építésén gondolkodtak, hogy az ideérkező tömegek számára méltó helyet létesítsenek. A 11 méter magas Mária-szobrot 2008-ban felállító, illetve finanszírozó Vöő Sándor ennek a templomépítő bizottságnak utolsó élő tagja. 1956-ban kényszerült elhagyni az országot és azóta is az USA-ban él.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »