A falu, ahol visszasírják Ferenc Józsefet

A monarchia után vágyakozik egy kis cseh falu, és ebbéli vágyának konkrét jelét is adja azáltal, hogy mellszobrot emel Ferenc József császárnak.

„Úgy véljük, hogy Csehországban királynak kellene kormányoznia” – mondta a Cseh-Morva-dombságon fekvő, 80 lakosú Pohled polgármestere, Jindrich Holub a Mladá fronta Dnes című lapnak. Szerinte stabilitás és folyamatosság lenne Csehországban, ha létezne egy uralkodói dinasztia.

A polgármester az Osztrák–Magyar Monarchia nagy csodálójának számít, és egyesületet is alapított „a Cseh Királyság megújítására”, hogy komoly vitát kezdeményezzen az államforma megváltoztatásáról.

Holub azt mondta, azért esett a választás az utolsó előtti osztrák császárra, mert az uralkodó nagy szeretetnek örvend a falu lakói körében. Bár a császár soha nem járt a településen, Ferenc Józsefet „mindig is nagy tiszteletben tartották Pohledben”.

A mellszobrot augusztus 20-án, két nappal a császár születésének 186. évfordulója után avatják fel nagy pompával és a császári himnusz dallamaira. A Mladá fronta Dnes szerint ezzel Pohled lesz az egyetlen csehországi település, amely 1918 után állított emlékművet osztrák császárnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »