A Falck kiszállása után sem maradnak üzemeltető nélkül a mentőállomások

Andrea Kalavská, az egészségügyi tárca vezetője tiszteletben tartja a Falck társaság döntését, miszerint befejezi a mentőegységek működtetését Szlovákiában. Kalavská szerint a mentőállomások nem maradnak üzemeltető nélkül ezután sem.

Arra a kérdésre, hogy a cég távozásának lesz-e negatív hatása a páciensek ellátására, azt válaszolta, hogy erről még korai lenne beszélni. Úgy véli, nem lesz gond, és egyik állomás sem marad üresen. A Falck társaság a 2020-ig érvényes engedély lejárta után nem üzemeltet tovább egészségügyi mentőállomásokat (ZSS) Szlovákiában, és nem is fog újra pályázni az engedélyért.

A társaság emellett rendelőintézeteket is működtet, egészségügyi közlekedési szolgáltatásokat nyújt és ipari tűzvédelemmel is foglalkozik. Az illetékesek szerint ez utóbbi tevékenységeket nem fogja befolyásolni a döntés.

Hírdetés

Andrea Kalavská azt is bejelentette, hogy a kórházreformot tartalmazó javaslatot alkotmánytörvény formájában fogja előterjeszteni. Az SaS ellenzéki párt viszont azt akarja, hogy az egyik legnagyobb kórházreformról szóló szavazást kössék össze a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással. A párt ezt az alkotmány 114-es cikkelyére hivatkozva kéri.

Ahhoz, hogy az alkotmánytörvény formájában benyújtott reformot elfogadja az SZK Nemzeti Tanácsa, legalább 90 képviselő támogató szavazatára lesz szükség. Az SaS első olvasatban támogatni fogja a javaslatot.

Jana Cigániková (SaS), az egészségügyi bizottság tagja szerint ez egy gyáva és felelőtlen politikai lépés. Ha ugyanis a reformot alkotmánytörvényként fogadnák el, annak minden módosításához háromötödös többségre lenne szükség. Richard Sulík, az SaS elnöke szerint Kalavská hagyta, hogy Fico manipulálja őt. Úgy véli, a Smer-SD elnöke valójában semmiféle kórházreformot nem akar, mert nagyon jól tudja, ez milyen politikai kockázatokkal járna.

Kalavská kedden kijelentette: azt akarja, hogy a tervezett változtatás a lehető legszélesebb politikai támogatást élvezze, ezért alkotmánytörvény formájában terjeszti elő a reformot. A javaslatot a következő kormányülésen fogja bemutatni, amelyre augusztus 21-én kerül sor. A koalíciós és az ellenzéki pártok képviselőit felszólította, hogy támogassák az utóbbi évek egyik legnagyobb egészségügyi reformját. Ennek érdekében tárgyalni készül az egyes politikai pártok képviselőivel.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »