A Facebook letiltotta az amerikai függetlenségi nyilatkozatot, mert szerintük rasszista

Törölte egy amerikai újság facebookos bejegyzését a közösségi oldalhoz tartozó algoritmus, miután a technika valamiért gyűlöletbeszédnek nézte a lap a Függetlenségi Nyilatkozatból vett egyik rövid részletét. A poszt a papíros Thomas Jefferson által jegyzett részével foglakozott, pontosabban azt emelte ki a képen. Ebben az egykori elnök kegyetlen vademberekként hivatkozott az indiánokra, akik közismerten könyörtelen harcosok.

Bár a Facebook által működtetett speciális algoritmus több alkalommal mentesítette már üzenőfalunkat a valóban problémás bejegyzésektől, tökéletesnek azért koránt sem nevezhetjük. Jól mutatja ezt, hogy a prehisztorikus művészet egyik ikonját, a willendorfi vénuszt pornográf tartalomnak tekintette, és a szobrocskáról készült fotót egyetlen tollvonással száműzte az oldalról. Aztán egy kutya miatt tört ki elégedetlenkedés, mert azt meg pénisznek nézte.

Most egy újabb bakitól hangos a sajtó, ez azonban a korábbiaknál is kínosabbnak tűnik: ezúttal az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, az amerikaiak talán legfontosabb, kézzel írt dokumentumát sikerült cenzúrázni, miután a program egyszerűen rasszistának találta azt.

Hírdetés

Mindez úgy történt, hogy július 4-i függetlenség napja alkalmából egy texasi lap, a Liberty Country Vindicator megosztott a Facebookon egy rövid, fotó formájában közölt részletet az 1776-ban íródott dokumentumból. A poszt a papíros Thomas Jefferson által jegyzett részével foglakozott, pontosabban azt emelte ki a képen. Ebben az egykori elnök kegyetlen vademberekként hivatkozott az indiánokra, akik közismerten könyörtelen harcosok.

Az algoritmus gyorsan azonosította a kézírást a CNN beszámolója szerint és megállapította, hogy az államalapítással foglalkozó dokumentum vonatkozó sora gyűlöletbeszédnek minősül, ezért rögtön elérhetetlenné tette azt. Erről értesítették is a bejegyzést közzétevő újságot, miszerint a leközölt kép megsértétte az oldal vonatkozó szabályzatát.

hvg.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »