A Facebook igazgatótanácsa ellezi a dinasztiaalapítást – igaz, Zuckerberg felesége és lánya már nem kóser

A Facebook igazgatótanácsa ellezi a dinasztiaalapítást – igaz, Zuckerberg felesége és lánya már nem kóser

Az igazgatótanács azt szeretné, ha Mark Zuckerberg teljhatalmát senki sem örökölhetné a Facebook élén. Ha rábólint az új szabályzásra, távozása után feleségének és lányának sem adhatja majd tovább különleges döntési jogkörét a közösségi oldal alapítója.

Kedvesen mosolyog, de közben vaskézzel kormányozza a világ egyik legértékesebb cégét Mark Zuckerberg. A Facebook-vezér különleges részvényeket birtokol, melyek lehetővé teszik, hogy a fontos döntéseket gyakorlatilag egyedül hozza meg. Most úgy tűnik, talán ez a hatalom sem tart örökké.

Az igazgatótanács olyan szabályokat próbál bevezetni, melyek megakadályozzák, hogy bárki is átvegye Zuckerbergtől ezeket a jogosítványokat.

A hírek szerint legkevésbé az alapító családtagjait – feleségét, Priscilla Chant és tavaly született lányukat, Maxima Zuckerberget – szeretnék a cég élén látni.

„Jelen viszonyok között Mr. Zuckerberg halála után leszármazottaira ruházhatná részvényeit, így a család generációkon át irányíthatná a céget” – írta közleményében az igazgatótanács.

Ha életbe lépnek a módosítások, távozása után Zuckerberg – vagy örököse – csak egy lesz a részvényesek között. A Facebook így a szakmailag legrátermettebb vezérigazgatót vehetné fel, akinek ráadásul nem köthetné meg a kezét az alapító családja.

Az igazgatók azt is kifejtették, hogy a cég eleve sokat veszítene az értékéből, ha a későbbiekben egy gyenge jogkörű igazgatója lenne, akinek a mozgásterét a Zuckerberg család korlátozná.

A vállalatnál más változásokat is terveznek. Egy újfajta, szavazati joggal nem járó részvénytípust vezetnek be, ami lehetővé teszi, hogy Zuckerberg kissé álságosnak tűnő fogadalmához híven 1 milliárd dollárnyi részvényt adományozzon el a következő három évben.

A döntéseket formálisan a részvényesek hozzák meg, de valójában minden az igazgatón múlik, aki a szavazati jogok 60 százalékát birtokolja. Zuckerberg így maga dönthet arról, hogy tényleg lemond-e a dinasztiaalapításról, vagy sem.

(Híradó – Business Insider)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »