A fa és az ember

A fa és az ember

Ezzel a címmel tartották meg 2021. november 19-én a gömöri és nógrádi iskolák számára kiírt pedagógiai projektnapot, amelynek témája a fa és az ember kapcsolata volt, s amely a járványhelyzet miatt első alkalommal szorult az online térbe.

Az adott téma rendkívül tág értelmezési lehetőséget rejtett magában, mind a 19 oktatási intézmény más szempontból közelítette meg a fa és az ember kapcsolatát. A legtöbb csapat népdalokkal és mondókákkal fűszerezett mesével vagy történettel állt elő, de voltak humoros és ismeretterjesztő kisfilmek is, sőt árnyjátékot és bábjátékot is láthattak a zoomos közvetítésbe bekapcsolódó résztvevők és érdeklődők.

A téma lehetőséget adott a régió természeti kincseinek megismerésére, számbavételére, gyarapítására, óvására.

Kimondatlanul is célként jelent meg a környezettudatos életmód kialakítása, hogyan lehet a természettel, mint az emberiség szövetségesével együtt élni, fejlődését vigyázni, majd örökségét továbbadni az utánunk következő nemzedékeknek – fejtette ki a pedagógusszövetség tiszteletbeli elnöke, Ádám Zita hozzátéve, a projekt lényeges célja volt, hogy a gyerekek élő társukként gondoljanak a fákra, és dolgozzák fel a fa kultúrkörét, a fával kapcsolatos mítoszokat, szimbólumokat és közmondásokat.

Hírdetés

A Pro scholis – Gömör és Nógrád Kistérségi Közoktatás-fejlesztéséért, az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja és a Bátkai Alapiskola és Óvoda szervezésében megvalósuló projektnapot Sebők Csilla, a bátkai iskola igazgatónője nyitotta meg, aki videón köszöntötte a képernyő mögött ülőket. Kiemelte a projektben részt vevő diákok munkáját, akik kutattak, írtak, rajzoltak, festettek, memorizáltak és a felkészítőkkel együtt várták, hogy bemutathassák a témában készült kisfilmjeiket.

Ádám Zita, a pedagógiai projekt főszervezője elmondta, hogy két éve is van már annak, hogy tervezték A fa és az ember c. projekt megvalósítását, amit mindig megakasztott a járvány.

– A projekt bemutatási határidejét újra és újra átszerveztük, mert élőben akartunk egymással találkozni, felidézni az előző projektnapok élményeit. Elhatározásunkat többször kellett módosítani, ezért most az online térben lehetünk együtt, bízva abba, hogy a következő projektnap megvalósulásakor már a tudomány és az emberi akarat közös erővel legyőzi a láthatatlan ellenfelet.

A csapatok munkáját emléklappal és könyvcsomaggal, míg a felkészítő tanárok segítségét értékes szakirodalommal jutalmazták, továbbá minden egyes csapat kap egy gyümölcsfát, amelyet az iskolájuk kertjében ültetnek el.

Megjelent a Magyar7 2021/47. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »