A Dunát közel 200 km hosszon, mintegy 20-30 km széles sávban …

A Dunát közel 200 km hosszon, mintegy 20-30 km széles sávban, Budapesttől az ország határig ártéri síkság kíséri.

A paksi téglagyár 42 méteres feltárásakor, az egykori téglagyár szelvényében 12, illetve 10 löszréteget és 10, illetve 9 eltemetett talajt mutattak ki. A paksi atomerőmű talaján a két új reaktor blokk elhelyezése lehetőségéről a reális zöldek nincsenek meggyőződve, vízlépcső nélkül.

Hírdetés

Paks I. létesítése előtt az erőmű helyének a kiválasztására a Budapesti Városépítési Tervezési Intézet (BUVÁTI) kapott megbízást, a hetvenes évek elején. Egy idő után település kijelölési tanulmánynak nyoma veszett.

Szekszárd és Paks között éveken át vérmes csatározások folytak a beruházáshoz tervezett lakótelepért. „ Ha megtehetnék, azt is megszerveznék a szekszárdiak, hogy náluk folyjon a Duna” (Forrás: Vicsek Ferenc „A bomlás melege”)

A Duna a város mellett folyik, a jobb oldali part mélyül, a Kalocsa oldali part egyre kiválóbb a fürdésre, homokos partnak köszönhetően. A Duna medrébe történő beavatkozás és a jobb oldali párt rézsűzése, stb.. esetén a talaj vízszint stabilitásának csak akkor van esélye,ha Paks térségében a Duna vízszintje állandó.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »