A Dunaszerdahelyi járás legégetőbb feladatairól egyeztettek a régió polgármesterei és Nagyszombat megye vezetése

A Dunaszerdahelyi járás legégetőbb feladatairól egyeztettek a régió polgármesterei és Nagyszombat megye vezetése

Az R7-es gyorsforgalmi út építésének negatív következményei, a megyei úthálózat felújítása és karbantartása, a szociális intézmények helyzete, az ivóvízvédelem és a csatornahálózat megóvása – ezek lesznek Nagyszombat megye vezetése és  Jozef Viskupič megyefőnök prioritásai a Dunaszerdahelyi járásban.

Hétfőn Dunaszerdahelyen találkoztak a járás polgármesterei valamint Nagyszombat Megye Önkormányzatának vezetése, hogy áttekintsék a járás problémáit, lehetőségeit és a megoldásra várü feladatokat.

A Körkép.sk a találkozó után Jozef Viskupič megyefőnököt, Berényi József (MKP) megyei alelnököt és Hájos Zoltánt (MKP) Dunaszerdahely polgármesterét, megyei képviselőt kérdezte a találkozó részleteiről.

Új kulturális projektet jelentenek be

Viskupič a Körképnek válaszolva először beszélt arról is, hogy megyei alelnökeivel egy egyedi és komoly kulturális projekt bejelentése előtt állnak, melyről hamarosabb bővebb tájékoztatást adnak.

A Körkép.sk korábban megkérdezte a járás polgármestereinek véleményét is a legégetőbb feladatokról:

A hétfői volt már az ötödik járás, ahová a megyei vezetés megválasztása óta ellátogatott. Viskupič szeretné láthatóbbá tenni az általa vezetett megye intézményt, ezért a megyében található 17 város polgármesterével rendszeres egyeztetéseket is kíván folytatni.

A munkatalálkozón több témát is érintettek. A legfontosabb közülük az R7-es gyorsforgalmi út építésének negatív következményei, mely nagyon igénybe veszi a megyei fenntartású másod és harmadrendű  utakat. A polgármesterek elmondták, attól tartanak, hogy az építkezés nemcsak az úthálózatot teheti tönkre, hanem napi szinten is negatívan befolyásolhatja a régió lakosainak életét.

Az ivóvíz kérdése továbbra is megoldatlan feladat

Hírdetés

További specifikus problémaként felmerült az ivóvíz, a csallóközi vízkészlet és annak védelme, illetve a csatornahálózat és a szennyvíz kérdése.

– fogalmazott a megyefőnök.

Az úthálózat kapcsán komoly problémát jelent annak elégtelen finanszírozása. Az idei évre alig 10 millió euró van csak előirányozva útkarbantartásra és felújításra, miközben a megyéhez 1200 kilométer másod- és harmadrendű út tartozik, amihez további 300 kilométer állami út párosul. Ráadásul megyei szinten épp a Dunaszerdahelyi járásban a legsűrűbb az úthálózat. „Van tehát mit csinálni“ – fogalmazott a Viskupič.

A Dunaszerdahelyi és Galántai járás kapja a kiadások 40 százalékát

Berényi József (MKP) megyei alelnök elmondta, hogy a képviselőtestület elé kerülő költségvetési tervezetben Járások szerinti bontásban a Dunaszerdahelyi és Galántai járás az iskolaügy, kultúra és szociális jellegű kiadások tekintetében a tőkekiadások 40 százalékát kapja.

Hájos Zoltán házigazdaként úgy fogalmazott, hogy a a járás polgármesterei  üdvözölték a munkatalálkozót és érdekeltek abban, hogy kéréseik és javaslataik hatékonyan kerülhessenek előterjesztésre. Megyei képviselőként korrektnak nevezte az MKP frakció és a szlovák partnerekkel való együttműködést.

Elhangzott az is, hogy február 8-án a nyolc megyefőnök Érsek Árpád közlekedési miniszterrel találkozik, ahol Nagyszombat megye a Dunaszerdahelyi és Galántai járás problémáit is fel fogja vetni. Leginkább az R7-es építésének negatív következményeivel és a kerékpárutakkal kapcsolatban.

OĽaNO – MKP együttműködés egyelőre megyei szinten

A Körkép.sk azon kérdésére, hogy hogyan értékelik az eddigi megyei együttműködést,  Jozef Viskupič elmondta, hogy Nagyszombat megye az egyedüli az országban, ahol a jelenlegi Smer – SNS – Most-Híd koalíció „ki lett söpörve”, ami ahogy fogalmazott. „érdemi munkát tesz lehetővé.”

Berényi József bízik abban, hogy az OĽaNO – MKP, valamint a megyei többséget alkotó klubok közti jó kapcsolat és pozitív tapasztalat segíthet az MKP-nak  2020-as parlamenti választások előtt.

Körkép.sk/KZS

Képek: Archív és Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »