A Dunaszentbenedeki Tájház lett az Év tájháza

A Dunaszentbenedeki Tájház lett az Év tájháza

Október 6. és 8. között a Vas megyei Vasváron és Oszkón tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Magyarországi Tájházak Szövetségének Országos Szakmai Konferenciája és Találkozóját, amely egyúttal az Év tájháza elismerés átadó ünnepsége is. Az idei esztendőben a bírálóbizottság a 2007-ben megnyílt Dunaszentbenedeki Tájháznak ítélte oda az Év tájháza címet – olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményében.

A közlemény szreint a Dunaszentbenedeki Tájházat a helyiek „a szerencse házának” nevezik. A benne lakók érintetlenül őrizték meg egészen a 2000-es évekig a XIX. század végi Dunaszentbenedek házformáját és lakberendezését. Az utolsó tulajdonos ragaszkodott a család hagyományos értékeihez, nem vett tudomást a változó világról, így a ház – homlokzatai és a tető héjazata kivételével – eredeti szépségében és szinte teljes berendezéssel vészelte át a falusi házak átalakításának divatját.

A sajtóanyag kitért arra, hogy az önkormányzat kezelésében működő tájházban példaértékű szakmai munka folyik. Nemcsak kiállításain keresztül törekszik bemutatni a helyi hagyományokat, hanem a faluban még fellelhető folklór- és tárgyi néprajzi anyag felkutatásában is tevékenyen részt vállal. Fontos szerepe van a tájháznak az oktatásban is; elsősorban általános és középiskolásoknak nyújt a tantervhez kapcsolódó programokat, nyári táborokat szervez, helyi hagyományőrző csoportokat működtet.

A tájház mára a település legkedveltebb közösségi terévé vált: falunapok, fesztiválok, civil rendezvények rendszeres helyszíne.

Forrás: Orientpress

The post A Dunaszentbenedeki Tájház lett az Év tájháza appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »