A Dunán mutatják be a Mária Terézia-filmet

A Dunán mutatják be a Mária Terézia-filmet

BUDAPEST. Mint arról már többször is beszámoltunk, Mária Terézia osztrák császárnőről, magyar és cseh királynőről készített minisorozatot négy közép-európai ország közszolgálati televíziója. A film a Habsburg-házi uralkodó születésének 300. évfordulója alkalmából készült, és január 5–6-án kerül a Duna Televízió képernyőjére.

A kétrészes mozi werkfilmjét hétfőn mutatták be a Magyar Rádió Márványtermében.

Ez az első olyan nagy volumenű filmalkotás, amely az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh ĆT és az osztrák ORF közös finanszírozásban készült. Az izgalmas történet a meghatározó jelentőségű uralkodónő fiatalkorát és trónra kerülését mutatja be, egészen magyar királynővé koronázásáig. A kosztümös történelmi dráma  azonban nem csak a műfaját tekintve történelmi.

A forgatókönyvet a cseh Mirka Zlatníková írta, a rendező az Amerikában élő, temesvári születésű Robert Dornhelm, a főszerepet az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja, I. Ferencet pedig Vojtech Kotek cseh színész. A kétszer száz perces történelmi drámában cseh, szlovák és magyar színészek is szerepet kaptak. Robert Dornhelm egy Budapesten tartott casting alkalmával választotta ki Tenki Rékát, Nagy Ervint, Rátóti Zoltánt és Adorjáni Bálintot.

A korhű kosztümöket felvonultató filmben fontos szerep jut Esterházy Miklósnak és Pálnak, akiknek a megformálását már az első pillanattól kezdve magyar színészekre szerette volna bízni a rendező. A két Esterházyt Nagy Ervin és Adorjáni Bálint alakítja, Tenki Réka Lorenc grófnő, míg Rátóti Zoltán a porosz követ, von Grumbkow szerepében lesz látható.

Robert Dornhelm az M1 Híradójában korábban arról számolt be: nagyon meg volt elégedve a közös munkával és szívesen dolgozna hasonló koprodukcióban.

Mirka Zlatníková szerint ugyanakkor nem volt könnyű úgy megírni a történetet, hogy mind a négy nemzet a maga Mária Teréziáját lássa benne.

Hírdetés

Négy ország, félszáz színész

A film készítésekor négy ország több mint félszáz színészének kellett rendelkezésre állnia egyszerre, sokuk nemzetközi színpadi szerepléseit is egyeztetni kellett a próbákhoz, a felvételekhez. A magyarul jól beszélő rendező szerint nagyon jó lett a végeredmény.

A történelmi film érdekessége, hogy abban minden színész az anyanyelvét használja azért, hogy az az adott ország televíziójában vetítve autentikus legyen. Az idegen színészek hangját szinkronizálni fogják.

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a filmet beharangozó pozsonyi sajtótájékoztatón a régió közmédiáinak sikeres együttműködését emelte ki. Úgy fogalmazott: a négy nemzetnek közös a múltja, keresztény kultúrája, a közmédiának pedig az is a feladata, hogy ezt a közös múltat bemutassa.

A forgatás csehországi helyszíneken, Pozsonyban, Bécsben és Toscanában zajlott, és az ősszel fejeződött be.

Az alkotást a közmédia Duna csatornája január 5-én és 6-án mutatja be, magyarországi elő-bemutatójára december 18-án került sor a Magyar Rádió márványtermében.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »