A drogfüggő madár sztorija nyerte az Anilogue-ot

A drogfüggő madár sztorija nyerte az Anilogue-ot

Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók Pszichonauták – Az elveszett gyerekek (Psiconautas, los ninos olvidados) című szürreális animációjában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbál kijutni az apja halála miatt haraggal teli és drogfüggőségétől szenvedő Birdboy és a kalandvágyó kis hölgy, Dinky. A film erősen társadalomkritikus, beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdelméről.

A holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a magyar Vácz Péter rendezők alkotta zsűri a kategória különdíját a francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációjának, A levágott kezű leánynak (La Jeune Fille sans mains) ítélte oda. A film a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja, melyben egy szegény molnár alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz.

A rövidfilmek közül Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák (Moms on Fire) című alkotását ítélték a legjobbnak, a háromfős szekciózsűri – Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer; Mihai Mitrica, a romániai Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója és Milorad Krstic rendező – a film tabudöntögető bátorságát emelte ki, azt ahogy egy szokatlan témához nyúl.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Lauri Järvenpää finn alkotó Féregjárat (Wormhole), Terri Matthews brit animációs A bot rossz vége (The Wrong End of the Stick), valamint az ugyancsak finn Elli Vuorinen Fájós szemek az örökkévalóságig (Sore Eyes for Infinity) című rövidfilmjét. A közönségdíjat Alberto Vazquez spanyol alkotó Decorado című animációja érdemelte ki.

A Pszichonauták előzetese:

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »