A Downing Street 10-nél akartak robbantani a merénylők

Bíróság elé állt szerdán Londonban két fiatal férfi, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen.

A 20 éves Naa’imur Zakariyah Rahman és 21 éves társa, Mohammed Aqib Imran terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt a londoni Westminster kerület illetékes magisztrátusi bírósága elé. Az alig hétperces eljárás során hivatalosan ismertették velük a vádat, amelyet mindketten tagadtak, majd a magisztrátusi tanács a londoni központi büntetőbíróság – utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey – elé utalta az ügyet. A büntetőbírósági tárgyalás december 20-án kezdődik – írja az MTI.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Naa’imur Zakariyah Rahman azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a Downing Street biztonsági kerítését, majd megpróbál behatolni a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalba – amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is –, és késsel megöli Theresa Mayt.

Hírdetés

A terv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street öt méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. A kerítést belülről külön fegyveres egység őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

http://mno.hu/

A két vádlottat november 28-án vették őrizetbe, de az ügy csak szerdán került nyilvánosságra, amikor megjelentek a magisztrátusi bíróság előtt. A Financial Times azt írta: az MI5 és a brit rendőrség megakadályozott egy iszlamisták által tervezett merényletet a brit miniszterelnök, Theresa May ellen a Downing Streeten. Ez egyike annak a kilenc esetnek, amit a titkosszolgálat a márciusi westminsteri támadás óta meghiúsított

A támadásról szóló hírek néhány órával az után a meghallgatás után kerültek ki, amikor az MI5 hivatalos jelentésben jelezte, hogy ha megfelelően értelmeznek egy információt, akkor megelőzhető lett volna a 22 halálos áldozattal járó manchesteri terrortámadás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »