A Downing Street 10. már nem az, aminek ismertük

Theresa May sem költözik be a 10-es épületbe. Ezzel sorozatban ő a negyedik miniszterelnök, aki így tesz. Ő is a Downing Street 11.-be költözik.

A Downing Street 10-es számú ház jól ismert fekete ajtaja mögött működik a kormányfő hivatala, és hagyományosan a házban lévő lakás a miniszterelnöki rezidencia. A 11-es számú ház, a pénzügyminiszter főhadiszállása azonban jóval nagyobb, ezért May – akárcsak korábban Tony Blair, Gordon Brown és David Cameron – úgy döntött, hogy ő is inkább a 11.-be költözik be.

Tony Blair 1997-ben családja miatt választotta a tágasabb lakást, ugyanis pénzügyminiszterének, Brownnak nincsenek gyerekei. Meglehet, hogy May azért részesítette előnyben a most távozott Cameron lakását, mivel Cameronék állítólag minden igényt kielégítő konyhával szerelték fel, és az új kormányfő már elejtette, hogy amikor nagy ritkán ideje van rá, nagyon élvezi a főzést.

Cameronnak a kormányfői poszt múlt szerdai átadását követően azonnal el kellett költöznie a Downing Streetről, May viszont még nem bútorozott be. Hivatala szerint erre hamarosan sor kerül. Az új kormányfő hivatalához egy vidéki kastély is jár, ahol a fővároson kívül kipihenheti magát: a Chequers ház Londontól északnyugatra áll.

A pénzügyminiszter, Philip Hammond a kisebb Downing Street 10.-be költözik, és pozíciója révén használhatja pihenőhelyként a fővárostól nyugatra található, Dorneywood nevű vidéki házat. Boris Johnson, az új külügyminiszter a londoni Carlton Gardens luxuslakásba költözik, a Buckingham-palota mellé. A brit diplomácia vezetője a Londontól délkeletre fekvő, 17. századi 115 szobás kastélyban, Cheveningben kapcsolódhat ki, viszont osztoznia kell rajta David Davis brexitminiszterrel és Liam Fox külkereskedelmi miniszterrel.

A kormánytagok hamarosan számos külföldi vezetőt kell hogy vendégül lássanak Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásának tárgyalásai alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »