A dögösek és a vérengzősek – Magazin-ajánló

A dögösek és a vérengzősek – Magazin-ajánló

Olaszliszka tíz év után. Szalóki Ági-interjú. Egy ásatás kulisszatitkai: lehet, hogy Nagy Lajos király kápolnája került elő. Betyárbecsület: Oszter Sándor-portré. Technika az újságírás szolgálatában: hogyan elemezték a Panama-iratokat? Szombaton Magazin.

Olaszliszkáról mindenkinek ugyanaz jut eszébe. Az, hogy tíz évvel ezelőtt itt vertek agyon gyermekei szeme láttára egy tiszavasvári tanárt a helyi cigányok. Évtizede keresi az ország a választ rá, mindez hogyan történhetett meg. Olaszliszka pedig arra, miért az itt megesett tragédiát emlegeti mindenki újra és újra.

Hétfőn Bartókot, kedden Karádyt énekel. Rendszeresen jótékonykodik, és bátran szót emel a számára fontos ügyek, például az üzletek vasárnapi zárvatartása vagy a romakérdés mellett. Szalóki Ági bevallása szerint útkereső típus. Megpróbál mindenkit megérteni, és nem fél feltenni végső kérdéseket sem.

Feltételezhetően világháborús holttestekre bukkantak a Csalogány utcai nagyberuházást megelőző ásatáson az elmúlt hetekben. A csontvázakat még vizsgálja az igazságügyi orvosszakértő, de az egykori középkori város területén folytatott ásatás jelentősebb eredménnyel is kecsegtet: lehet, hogy itt fog előbukkanni az a kápolna, amelyet Nagy Lajos király építtetett a Kapás utcában néhány éve előkerült karmelita kolostor mellé. A beruházás határideje sürget, a régész reménykedik.

Kétes üzletekről, eltitkolt milliókról és korrupcióról szólnak a hírhedt Panama-iratok. Az újságírók által valaha feldolgozott leghatalmasabb titkos adatbázis kezeléséhez a legmodernebb informatikai módszerek kellettek. Michael Hungerrel, az egyik ilyen program megalkotójával a Prezi által szervezett Crunch konferencián beszélgettünk.

Elveszettnek hitt relikviák nyomára bukkantak, évszázados rejtélyekre derítettek fényt fiatal magyar tudósok. A Lendület Szent Korona-kutatócsoport tagjai a négy évig tartó munka eredményeit a szeptember végén bemutatott A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmben foglalták össze.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »