A DK közös ellenzéki programot szeretne

Gyurcsány Ferencék már nem csak az együttműködés kereteinek kialakításáról, hanem közös programról is tárgyalnának a baloldali ellenzékkel. – Amikor a pártok megkezdik az együttműködésről szóló egyeztetéseket, akkor nyilván egy olyan programot is kell közösen elkészíteni, amiről a választók is úgy gondolják, hogy kiutat jelent ebből az Orbán-kormány okozta válságból – jelentette ki a Magyar Időknek Gréczy Zsolt.

A DK szóvivője már júniusban arról beszélt, hogy pártja szerint ősszel meg kell kezdeni az MSZP-vel az együttműködés kereteinek a kialakítását a legtöbb egyéni mandátum megszerzése érdekében. Mint fogalmazott, mindenki számára, így az MSZP mindenkori elnöke számára is világosnak kell lennie, hogy Orbán Viktor legyőzésére nincsen más út, csak a demokratikus pártok összefogása, együttműködése.

Mára kiderült az is, hogy a korábbi tervek ellenére a DK mégsem zárta le nyár elején a Sokak Magyarországa című program társadalmi vitáját, amit Gyurcsány Ferenc a párt februári kongresszusán ismertetett. A DK elnöke akkor úgy indokolt, hogy a szöveg nem kőbe vésett, inkább „ajánlás, mit csináljunk Orbán után”, ezért aktivistáik ellepik az utcákat, hogy ismertessék és véleményeztessék az emberekkel programjukat. Gréczy Zsolt most azt mondta, a Sokak Magyarországa véleményezésének nincsen határideje, arról az ellenzéki pártokkal is egyeztetni akarnak. – Ezután remélhetőleg lesz egy közös programja az ellenzéknek, amellyel majd rendbe teszi ezt az országot – nyomatékosította a DK szóvivője.

Az, hogy a baloldali ellenzéki pártok mennyire nyitottak közös programról tárgyalni, meglehetősen kétséges annak tükrében, hogy a Sokak Magyarországát már annak bejelentésekor elutasította az Együtt és a PM, a szocialisták pedig még csak foglalkozni sem akartak vele – igaz, akkor még Tóbiás József volt az MSZP elnöke. Bár Gyurcsány Ferenc többször kijelentette, hogy „nincs ingyenebéd”, a programban az ingyenes szó most tízszer is szerepel. A DK egyebek mellett ingyenvizet, -áramot és internet-hozzáférést, öt év alatt megduplázott egészségügyi béreket, tisztességesebb adórendszert ígér.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »