A DK és a Momentum leuralná Budapestet 2024-ben

A DK és a Momentum leuralná Budapestet 2024-ben

Csak Karácsonynak és Tóth Józsefnek osztana lapot a polgármesterségért a Gyurcsány-párt és ifjúsági tagozata a fővárosban.

Bomlasztók. A DK a pozíciókért bármikor felrúgja ígéreteit, egy pécsi LMP-s szerint a legtöbb településen Gyurcsány pártja felel az ellenzéki összefogás kudarcáért Fotó: Ficsor Márton

 

A Demokratikus Koalíció és a Momentum elérkezettnek látja az időt, hogy a 2024-es önkormányzati választáson e két párt dominanciája érvényesüljön a fővárosban az ellenzéki összefogás során. A szocialista polgármesterek közül csak Tóth József, Angyalföld polgármestere mellett tartanának ki, míg a Párbeszédnek be kellene érnie azzal, hogy Karácsony Gergely 2024-ben is az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje maradna.

A DK és a Momentum nem vár holnapig, már most, 2022-ben paktumot kötöttek arról, hogy kik legyenek Budapest egyes kerületeiben a polgármesterjelöltek. A portálunknak kiszivárogtatottak szerint a Gyurcsány-párt, s annak ifjúsági tagozata, a Momentum abban állapodott meg, hogy e két meghatározó párt adja az ellenzék polgármesterjelöltjeinek döntő többségét a 2024-es önkormányzati választáson. A szövetségeseknek inkább csak alpolgármesteri helyeket juttatnának, hisz az MSZP, a Párbeszéd és az LMP szerény támogatottsága csupán ennyit tesz lehetővé, a Jobbik pedig – ha életben is marad – a fővárosban érdemben nem játszik szerepet az ellenzék térfelén.

Hírdetés

A két párt – forrásaink szerint – abban egyezett meg, hogy az MSZP-nél megkérdőjelezhetetlen Tóth Józsefen, Angyalföld polgármesterén kívül más szereplő nem lenne a kerületek városvezetői között. Vagyis sem Horváth Csabát Zuglóban, sem pedig Gajda Pétert Kispesten nem indítanák polgármesterjelöltként. A II. kerületi polgármestert, Őrsi Gergelyt viszont igen – abban az esetben, ha átlépne a két legerősebb ellenzéki párt, a DK vagy a Momentum valamelyikébe, tudta meg portálunk.

Szintén nem támogatnák polgármesterként a párbeszédes V. Naszályi Mártát Budapest I. kerületében, mondván elégedjen meg a párt a főpolgármesteri pozícióval, tehát Karácsony Gergely mellett kitartanának.

A jelenlegi DK-s és momentumos polgármesterek indulása a tervezet szerint nincs veszélyben, így Terézvárosban maradna jelöltként Soproni Tamás, Erzsébetvárosban Niedermüller Péter, Újpesten Déri Tibor, Óbudán az MSZP-ből a DK-ba átlépő Kiss László, Újbudán László Imre, Rákospalotán Németh Angéla, Pestszentlőrincen az MSZP-ből a DK-ba igazoló Szaniszló Sándor.

Az MSZP-ből a DK-ba távozó Molnár Gyulának Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt ígérte, hogy visszakaphatja Újbudát, ahol több ciklusban is polgármester volt, ám a mostani DK-Momentum paktum ezt már átírta – jelezték forrásaink.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »