A disznók levágását javasolják az állatorvosok 13 keleti településen

A disznók levágását javasolják az állatorvosok 13 keleti településen

A disznók levágását javasolja az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelet a Kassa-vidéki járás keleti részén fekvő 13 településen. Az állatorvosok azt javasolják, az állat korától és súlyától függetlenül mielőbb végezzék el a disznóvágást a háztájiban.

Az érintett települések: Györke (Ďurkov), Kalsa (Kalša), Kelecsenyborda (Košický Klečenov), Újszállás (Nový Salaš), Gömörrákos (Rákoš), Regeteruszka (Ruskov), Eszkéros (Skároš), Kisszalánc (Slančík), Szalánc (Slanec), Szalánchuta (Slanská Huta), Szaláncújváros (Slanské Nové Mesto), Petőszinye (Svinica) és Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde).

A szakemberek azt javasolják, hogy a disznótorost saját fogyasztásra készítsék az emberek, ne vigyék a húst vagy a húskészítményeket más településekre. A disznóölést egy nappal korábban be kell jelenteni a regionális állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyeletnél.

Hírdetés

„A gazdáknak bejelentési kötelezettségük van, akkor is, ha csak egy sertést tartanak. Az állatot a Kassai Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyeletnél kell regisztráltatni (Kukučínova 24., Košice).

A sertéspestis eddig a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban fordult elő. Összesen 21 esetet regisztráltak, beteg vaddisznót és házissertést is találtak. Az utólsó fertőzött állat egy vaddisznó volt, amit a Tőketerebesi járásban, Leleszen lőttek le.
 

Az első eset szintén a Tőketerebesi járásban, a magyar határ mellett fekvő Őrösben (Strážne) fordult elő. A megelőző intézkedések keretében az illetékesek likvidálták a sertéseket azokon a településeken, ahol fertőzött állatot találtak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »