A diákok az idén nyáron jól kereshetnek

A Grafton Slovakia személyzeti ügynökség munkaügyi kérdésekkel, személyi ügyvitellel foglalkozik, Pozsonyban, Trencsénben, Nyitrán, Kassán és Zsolnán jelenlevő munkatársaik a polgárok foglalkoztatását, munkaügyeit, elhelyezkedését segítik. Az egyes cégek számára munkaerőt toboroznak, de az egyénileg hozzájuk fordulók számára is igyekeznek végzettségüknek, képességeiknek és elképzeléseiknek megfelelő munkahelyet keresni és találni.

A nyári vakáció közeledtével főleg a diákok foglalkoztatására fókuszálnak. Legújabb felméréseik szerint

Munkalehetőség van bőven, nagyobb gond, hogy nincs kellő számú munkaerő. Ugyan nem mindenhol, nem minden ágazatban lesz 50%-kal magasabb a bérezés, de általában 20-30%-kal mindenhol megemelkedik a munkabér a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Grafton Slovakia ügynökség szakembere Branislav Jančuška szerint a rekord alacsony munkanélküliség, amely már 5% alá csökkent, a béreket felfelé nyomja. Nyáron ehhez járul még az a tény is, hogy a szolgáltatásokban és az agrárágazatban, a mezőgazdaságban ebben az időszakban jóval több munkaerőre van szükség. A szezonmunkások iránt a munkáltatók a nyári hónapokban érdeklődnek leginkább.

– jegyezte meg Branislav Jančuška.

Hírdetés

A diákoknak nem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz elég kínálat. Sőt, a munkahelyek vezetői egyre inkább azzal a gonddal küzdenek, hogy nem lesz elég munkaerő a nyári hónapokban. A szabadságolások idején ugyanis az állandó alkalmazottaik is vakációzni akarnak, de egyébként is, sok munkahelyen ma már munkaerőhiány van.

„A diákok tehát bőven válogathatnak a számukra megfelelő munkák, elfoglaltságok között. A fiúk iránt elsősorban a fürdőhelyek, strandok, akvaparkok, éttermek, büfék üzemeltetői érdeklődnek. A lányok számára jócskán van hely az éttermekben, kávéházakban, szállodákban, cukrászdákban, fagyizókban, de különféle termékbemutatókhoz, kozmetikai cikkek és élelmiszerek ismertetéséhez is hívják őket. A még nem felnőtt korúak, tehát a gimnazisták, a szakközépiskolások főleg szolgáltatásokban, üzletekben, idegenforgalomban keresik a szezonális elhelyezkedést, de szívesen vállalnak munkát olyan üzemekben, gyárakban is, ahol egyszerű, manuális munkát végezhetnek. Ha pedig csak éjszakai műszakot vagy hétvégi munkát vállalnak, még jelentős plusz bérezésre is szert tehetnek. A tapasztalatok szerint a fiatalok általában a nyári vakációjukból egy hónapot áldoznak munkára” – fejtette ki a Grafton Slovakia szakembere.

Holott éppen ebben a munkakörben lenne a nyári munkára a legnagyobb a kínálat. A manuális munka iránti érdektelenség egyik okát abban is látják, hogy a cégek a diákoknak az általuk tanult szakokkal összefüggő munkát biztosítanak, ami nagyban hozzájárul a gyakorlati fejlődésükhöz és a szakmai életrajzukban is jó pontnak számít.

További gond, hogy bár a mezőgazdaságban ilyenkor lenne a legtöbb munkáskézre szükség, a fiatalok körében az agrárágazat nem számít vonzónak. Ebben az ágazatban a keresetek sem túl magasak, megerőltető a kézzel végzett munka, és aki mégis a mezőgazdaságban akar dolgozni, lehetősége van munkát vállalni külföldön, ráadásul jóval magasabb munkabérért.

A Grafton Slovakia szakemberei azonban mindezek ellenére hangsúlyozzák, hogy a fiataloknak érdemes pár hétre munkát vállalni idehaza, hiszen széles a választék és a bérek emelkedésével a nyaraláshoz vagy a tanévkezdéshez elég szép összeget lehet megkeresni.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »