A devizások pénzét költik Matolcsyék

A devizások pénzét költik Matolcsyék

A Jobbik szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éléről – erről Z. Kárpát Dániel beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az ellenzéki párt alelnöke leszögezte: a Jobbik számára a magánélet továbbra sem politikai kategória, közszereplők magánéletében nem kívánnak vájkálni. Az MNB közpénzekhez való hozzáállása azonban a Jobbik szerint elfogadhatatlan,

“rendszerszintűvé vált a szervezetnél jó ismerősök, korábbi üzleti partnerek, rokonok, családtagok helyzetbe hozása”

– mondta.

A Jobbik mindezért alkalmatlannak találja Matolcsy Györgyöt arra, hogy ezt az intézményt tovább vezesse, ezért lemondásra szólítják fel. Az ellenzéki párt úgy látja, hogy az MNB és alapítványainak “speciális hozzáállása” a közpénzekhez, az ingatlanokkal, festményekkel, műkincsekkel foglalkozó portfólióbővítések

teljesen rossz irányú, elhibázott politikát mutatnak

és alapvető változtatásokat tesznek szükségessé – mondta a politikus.

Z. Kárpát Dániel szerint a Magyar Nemzeti Bank által “furcsa módon” elhasznált 260 milliárd forinttal

a devizások pénzét költötték el, vagy költik el éppen.

Hozzátette: a devizahitelek átváltásakor felhalmozódott többletet a Jobbik szerint sokkal tisztességesebb célokra is fel lehetne használni, például

létrehozni belőle egy kártérítési alapot a devizahitel-károsultak részére.

Ezzel szemben a Jobbik szerint az látható, hogy az MNB működésén is lecsapódik a Fidesz-KDNP hozzáállása, a nem érdem-, hanem érdekalapú társadalompolitika.

Újságírói kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel a szombaton bejelentett Google-adóval kapcsolatban azt mondta: egy régi jobbikos felvetésről van szó, egy jogos felvetésről, ami ugyanakkor ettől a kormánytól visszás, mi több, “röhejes”. Ezt részben azzal indokolta, hogy a javaslat kidolgozatlan.

Ennél nagyobb problémának nevezte a kormányzat stratégiai partneri szerződéseit, amelyeket az önfeladás mintaképeiként értékelt. Hangsúlyozta:

milliárdos kedvezményekkel kedveskednek azoknak a multicégeknek, amelyeket most látszólag meg akarnak adóztatni.

Szerinte kettős kommunikáció az, hogy elvileg bevonnák a közteherviselésbe a multicégeket, a gyakorlatban azonban olyan kedvezményekhez juttatják őket, amely hiteltelenné teszi ezt a kezdeményezést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »