A demográfiai változások már most egyre növelik az államháztartási hiányt

A produktív korban levő lakosság tavalyi járulék- és adóbefizetéseiből nem lehetett fedezni az idősek és a gyerekek ellátására fordított állami kiadásokat. A különbség 1,7 milliárd euró volt, és ez évről évre növekedni fog – tette közzé aktuális gazdasági számításait a Stratégiai Elemzőintézet (ISA).

Az adatok szerint a 15 és 64 év közötti gazdaságilag aktív személyek tavaly átlagban 4900 euró társadalombiztosítási járulékot és adót fizettek be.

„Bár a létszámuk a duplája a nem produktív lakosságénak, ez sem elegendő” – figyelmeztet az intézet.

Tavaly ugyanis fejenként 10 400 eurót fordított az állam a 14 éven aluli gyerekek és a nyugdíjasok ellátására és a nekik szánt jóléti intézkedésekre. A gyerekeknél ez átlagban 9500 euró volt, főleg az oktatás és a családpolitika keretében.

Hírdetés

A 65 évnél idősebbeknél ez az összeg fejenként 11 100 eurót tett ki, elsősorban a nyugdíjakra és az egészségügyi ellátásra folyósította az állam.

Az intézet rámutatott, hogy 2018-ban egyenlítődött ki a nyugdíjasok és a gyerekek száma, és a trend tartós, egyre kevesebb a gyerek és több a nyugdíjas.

Ezzel együtt csökken a szociális ellátórendszerbe befizetők száma, és növekszik az ellátottak köre. „A megoldások között szerepel a támogatási politika módosítása, a külföldről behozott munkaerő, illetve a produktivitás növelése” – közölte az elemzőintézet.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »