A Delta-variáns hat hét alatt a legdominánsabb mutációvá válhat Szlovákiában

A Delta-variáns hat hét alatt a legdominánsabb mutációvá válhat Szlovákiában

Szerdán hivatalosan is megerősítették az első Delta-variánshoz köthető koronavírus-fertőzést Szlovákiában. Az Indiában már súlyos járványhullámot okozó mutáció Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének járványkutatója szerint 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, és beteg ember már a fertőzés után két-három nappal képes továbbadni a kórt.

Ráadásul, míg tavaly, a koronavírus eredeti variánsa idején 55-60 százalékos közösségi immunitás elérést szorgalmazták a szakértők, a tavaly év végén Szlovákiába is betörő brit mutációnál ezt 70-80 százalékra módosították.

Hírdetés

Most, a Delta-variáns esetén a lakosság számára védettséget nyújtó elvárt átoltottsági szint 90 százalékos. Mondanunk sem kell, hogy ettől Szlovákia még nagyon messze van. Ráadásul egy adag oltás még a Pfizer oltóanyagából sem elég, mivel a Delta-variáns ellenállóbb, mint elődei.

Pavelka szerint az indiai mutáció nagyon gyorsan, hat hét alatt dominánssá válhat az országban, ami azt jelenti, hogy másfél hónap alatt kiszorítaná a brit mutációt, és csaknem minden új fertőzésért már a Delta lenne a felelős.

Pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »