A delta után már terjed a lambda vírusvariáns is

A delta után már terjed a lambda vírusvariáns is

Még itt sincs igazán a delta, de máris fenyegetően jön a lambda. Friss, de riasztó japán tanulmány készült: a lambda variáns kikerülheti az oltással kialakított védelmet. Olyan országokban is tapasztalták ezt, ahol a lakosság 60 százaléka már megkapta a klasszikus védőoltást.

Egyes szakértők abban reménykednek, ahol a delta variáns elterjedt, ott kevesebb tér marad a lambdának.

Korábban nem lehetett tudni, hogy mennyire veszélyes. Japán kutatók most azt találták, hogy a vírusváltozat olyan mutációkat hordoz, amelyek nagyon fertőzővé tehetik és gyengíthetik a védőoltásokat.

Hírdetés

A lambda ugyanis ellenállóbb a koronaoltásokkal szemben, ezért lehetséges, hogy az emberek az oltás ellenére is elkaphatják a Covid-19-et.

A japán kutatók laboratóriumi elemzés alá vonták a lambda vírus tüskefehérjéjét. Ebben a fehérjében három mutációt figyeltek meg. Ez a három mutáció lehet az oka annak, hogy a vírust kevésbé tudják semlegesíteni az antitestek. Így az eredeti változatoknál fertőzőbbek, és lehetővé teszik, hogy a tűskefehérje megkerülhesse a védekező antitesteket.

A vizsgálat eredményeit független szakértők még nem ellenőrizték. A japánok vizsgálatáról nagy nyilvánosság előtt a német Spiegel számolt be.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »