A dél-koreai elnök találkozott a CIA igazgatójával

A Koreai-félszigeten uralkodó helyzetről, valamint a Szöul és Washington közötti szövetségről tanácskozott Mun Dzse In dél-koreai elnök és William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával pénteken a dél-koreai fővárosban, Szöulban.

Burns, aki először látogatott Dél-Koreába azóta, hogy márciusban kinevezték a CIA élére, "mély tiszteletét" fejezte ki Munnak "a Koreai-félsziget békéjének megteremtése érdekében tett erőfeszítéseiért" – áll a dél-koreai elnöki hivatal közleményében. A beszámoló szerint a felek eszmecserét folytattak arról, hogy miként lehetne fokozni az információcserét Dél-Korea és az Egyesült Államok között, illetve megvitatták a félsziget helyzetét is.

Burns látogatására olyan időben került sor, amikor Phenjan továbbra is elutasítja az arra vonatkozó amerikai javaslatot, hogy feltétel nélkül térjen vissza az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokhoz.

Az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalások 2019 februárjában rekedtek meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump előző amerikai elnök hanoi csúcstalálkozóján, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan azon követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

Hírdetés

Joe Biden amerikai elnök kormánya készséget mutatott arra, hogy tárgyalásos úton érje el Észak-Korea nukleáris leszerelését, de mindeddig elzárkózott a szankciós nyomás enyhítésétől.

A hivatali idejének vége felé járó dél-koreai elnök kulcsfontosságú szerepet töltött be az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti közvetítésben, valamint a két ország vezetője három csúcstalálkozójának létrejöttében.

Annak ellenére, hogy Phenjan az elmúlt időszakban a párbeszéd újraindítását szorgalmazta Szöullal, továbbra is elutasítja a tárgyalást Washingtonnal, amelyet azzal vádol, hogy "ellenséges politikát" folytat rendszerével szemben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »