A deepfake veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

A deepfake veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

Egy „karácsonyos” példával illusztrálták a veszedelmet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a közleményében a deepfake jelenség társadalmi kockázatára hívja fel a figyelmet: elemzésük szerint egyéni és társadalmi kockázata is van a mesterséges intelligencia által előállított hamis arcmásnak.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte az MTI-vel, hogy

a deepfake olyan, a hitelességét tekintve rendkívül meggyőző videó, amelyben általában emberek arcát felhasználva hamis képmásokat mutatnak be,

melyeket mesterséges intelligencia felhasználásával állítottak elő.

Megjegyezték, hogy a fényképek retusálása, azaz technikai értelemben vett meghamisítása nem újkeletű gyakorlat, azonban a mesterséges intelligencia nemcsak a képek megváltoztatását, hanem azok létrehozását is lehetővé teszi.

A deepfake-jelenség 2017-ben indult hódító útjára a Reddit fórumon, ahol az egyik felhasználó

egy pornószínésznő arcát egy híres színésznőével helyettesítette

Hírdetés

– idézték fel.

A videót követően számos hasonló hamisítvány látott napvilágot, és 2018 végére már szinte általánossá vált – írták.

Úgy folytatták, hogy ma már bárki tud jobb vagy rosszabb minőségben, különösebb utánajárás és technikai ismeret nélkül is deepfake tartalmakat készíteni.

Az internetfelhasználók főként pornográfia hamisítására és mémek készítésére használták – tették hozzá.

A kifejezetten félrevezető céllal megalkotott, úgynevezett megtévesztő deepfake víziója is hamar megszületett: az effajta tartalom hosszú ideig csak fikcióként élt a köztudatban.

Az elméleti lehetőség azóta valósággá vált, erről árulkodik az a 2022 júniusában történt magyarországi eset is, amely Budapest főpolgármesterhez, Karácsony Gergelyhez, valamint Kijev polgármesterhez, Vitalij Klicskóhoz kapcsolódott, pontosabban egy ál-Klicskóhoz, ugyanis – mint később kiderült – a budapesti főpolgármester a videóbeszélgetés során nem a hivatalban lévő ukrán városvezetővel folytatott beszélgetést – olvasható a közleményben.

Karácsony és a hivatal dolgozói sokáig nem észlelték, hogy hamisítvánnyal van dolguk, mivel a deepfake Klicsko a háborút és a menekültválságot érintően releváns kérdéseket tett fel – fűzték hozzá, azzal együtt, hogy utólag kiderült, az ál-Klicsko korábban Madrid, Berlin és Bécs polgármestereivel is kezdeményezett videóhívásokat.

A közleményben azt írták, hogy a tapasztalatok szerint a hamisítványt legkönnyebben az apró részleteken keresztül tudjuk leleplezni.

Léteznek ugyanis a deepfake-re jellemző tipikus hibák, melyek általános ismertetőjegyei az ilyen jellegű hamisítványoknak.

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »