A Debreceni Egyetem kitüntette Rudolf Schustert

A Debreceni Egyetem tanévnyitóján az egyetem legmagasabb kitüntetésével a Civis honoris causa díszpolgárává fogadták Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnököt.

 

A legnagyobb magyarországi egyetem szenátusa a kitüntetést csak rendkívüli esetben ítéli oda. Ezidáig az egyedüli kitüntetett a Habsburg-család volt, akik az egyetem alapításáért és fejlesztéséért érdemelték ki az elismerést. Rudolf Schusternek az egyetem rektora, Szilvássy Zoltán adta át a kitüntetést.

 

A volt szlovák köztársasági elnököt a Kassa és Miskolc, Budapest, illetve Debrecen közötti jó kapcsolatok ápolásáért, a Debreceni Egyetem fejlesztéséért és jó hírnevének öregbítéséért, valamint a Szlovákia és Magyarország közötti jó viszony fenntartásáért részesítették elismerésben.

 

Schuster: Azt kerestem, ami összeköt bennünket

 

Rudolf Schuster a köszönő beszédében elmondta, hogy a tisztségei során mindig támogatta az együttműködést a magyarországi városokkal és régiókkal, valamint rámutatott a Szlovákia és Magyarország közötti együttműködés stratégiai jelentőségére is a közép-európai térségben.

 

“Mindig is jelen volt az együttműködés Magyarországgal, hiszen a szomszédaink. Amikor azt kerestük, ami szétválaszt minket, csak rosszul jártunk. Én mindig azt kerestem, ami összeköt bennünket. A történelem során mindig egymás mellett éltünk, és azt a látszatot kelteni, hogy ti akkor ártottatok nekünk, ma már nem helyévaló. Közösen élünk egy határok nélküli Európában, remélem, ez így is marad. Azt gondolom, ez az együttműködés előre visz minket”

 

nyilatkozott a kitüntetés átvétele után Schuster.

 

 

Schuster, aki 1999 és 2004 között volt Szlovákia elnöke, már több mint negyven hazai és külföldi egyetem díszdoktora.

 

Forrás: teraz.sk/aktuality.sk

Nyitókép: TASR

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »