A dánok a legboldogabbak, Magyarország a 91. helyen

Dániában a legboldogabbak az emberek egy amerikai intézet szerdán közzétett felmérése szerint, amely többek között az egy főre eső jövedelmet, az egészségben eltöltött várható élettartamot, a társas támogatás és a korrupció mértékét vette alapul a világ 157 országának rangsorolásához. Magyarország a 91. helyen szerepel a listán.

A New York-i Columbia Egyetemhez tartozó Earth Institute 2012 óta megjelenő World Happiness Report című éves jelentéséből kiderül, hogy a „top tíz” összetételét tekintve egy év leforgása alatt nem történt semmilyen változás. A tavalyi győztes svájciak ezúttal a második helyre szorultak, míg a dobogó harmadik fokára az izlandiak állhatnak fel. A tíz legboldogabb ország között megtalálni még Norvégiát, Finnországot, Kanadát, Hollandiát, Új-Zélandot, Ausztráliát és Svédországot is. A tizenegyedik helyen Izrael végzett, amelyet Ausztria, az Egyesült Államok, Costa Rica és Puerto Rico követ a sorban.

Magyarországot a középmezőny vége felé találjuk, olyan országok „társaságában”, mint a 90. helyezett Marokkó, a 92. Pakisztán vagy a 99. helyezett Görögország. Utóbbi Szaúd-Arábiával és Egyiptommal egyetemben azok közé az országok közé tartozik, ahol az előző évi rangsorhoz képest a leginkább rosszabbodtak a boldogságmutatók. Nagyot lépett viszont előre Németország, amely az egy évvel ezelőtti 26. helyezés után idén a 16.-on zárt.

Afganisztán, Szíria és Burundi a lista végén

A lista legvégén a parányi kelet-afrikai országot, Burundit találni, amely előtt a polgárháború sújtotta Szíria, továbbá Afganisztán, valamint a nyugat-afrikai Togo és Benin áll. Az utolsó 30 helyezett közül csupán öt nem afrikai ország: Szíria és Afganisztán mellett Bulgária, Haiti és Kambodzsa tartozik még ebbe a táborba.

Az idei jelentés a 2013 és 2015 közötti adatokra támaszkodott.

Jeffrey Sachs, az Earth Institute igazgatója a dokumentum szerdai római bemutatóján elmondta: minden országnak feladata lenne, hogy saját jelentést készítsen a nép boldogságáról és jólétéről.

A felmérés készítői kitértek arra, hogy a világon jelenleg öt helyen – Bhutánban, Ecuadorban, Skóciában, az Egyesült Arab Emírségekben és Venezuelában – hoztak létre külön miniszteri posztot arra, hogy a lakosság „boldogságának” ügyével foglalkozzon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »