A dán kormány szigorítaná a házasság felbontásának feltételeit

A dán kormány szigorítaná a házasság felbontásának feltételeit

Az online ügyintézésben leginkább élenjáró Dániában még a válást is el lehet intézni az interneten keresztül. Az online űrlap kitöltése és a 60 eurós illeték kifizetése után gyakorlatilag gond nélkül lezajlik a procedúra.

Csakhogy a dán kormány most azt fontolgatja, hogy megnehezíti a válás ügyintézését a polgárai számára. Dániában ugyanis a legmagasabb a válási ráta. Így jövő évtől új szabályokat léptetnek érvénybe.

A válás megindítása előtt a házaspároknak kötelezően ki kell majd várniuk egy három hónapos mérlegelési vagy türelmi időszakot. Csak ez után válik hatályossá a házasság felbontása. A három hónapos türelmi időszak alatt az állam ingyenes házassági tanácsadást biztosít a pároknak. Az intézkedés egyik célja a gyermekek védelmi, akik szüleikhez hasonlóan szintén tanácsadásban részesülhetnek.

Hírdetés

A jelenlegi dán jogszabályok szerint a szülőknek napok alatt kell dönteni a gyerek(ek) elhelyezéséről, ami igencsak növeli a konfliktusok lehetőségét a procedúra után is. A kormány elsősorban ezért tartotta indokoltnak a házasság felbontásának időbeni elnyújtását.

Az interneten keresztüli gyors válás lehetősége csak a gyermektelen házaspároknak lesz biztosított.

Nytimes.com

Nyitókép: Nytimes.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »