A DAC-cal avatja fel új stadionját a Sepsiszentgyörgyi OSK

A DAC-cal avatja fel új stadionját a Sepsiszentgyörgyi OSK

Szeptember elején a Ferencvárossal avatták fel a Topolyai TSC stadionját, október 8-án pedig átadásra kerül a román első ligában vitézkedő magyar csapat, a Sepsi OSK vadonatúj stadionja is.

A sport identitáserősítő hatásáról megannyi tanulmány, könyv és tudományos értekezés szól, nem véletlen hát, hogy a magyar nemzetpolitikában is kiemelt helyre került, hogy a külhoni magyar közösségek identitását a sporton, kiváltképp a labdarúgáson keresztül lehet erősíteni. Első zászlóshajója ennek a koncepciónak a DAC volt, ami az elmúlt 10 esztendőben kimondottan tudatosan építette ezt a stratégiai szempontot, melyet Magyarország Kormánya teljes tudatossággal igyekszik támogatni. Ennek értelmében létesült egy varázslatos komplexum Dunaszerdahelyen (MOL Aréna), illetve egy akadémia, ami az utánpótlás-nevelést hivatott biztosítani. Ugyanez a forgatókönyv valósul meg a délvidéki Topolyán, illetve a székelyföldi Sepsiszentgyörgyben és Csíkszeredán is. Illetve ez van kilátásban az egyre biztatóbb eredményeket produkáló Komáromban (KFC).

Az eredmények pedig magukért beszélnek, a szerdahelyi telt házak már teljesen természetesnek hatnak, felfelé kilógva a szlovák élvonalbeli nézőszámokból, ami óriási nagy előnye és támasza a csapatnak. Így a körülményeket tekintve az sem meglepő, hogy évek óta folyamatosan a dobogón végez a csapat és a nemzetközi selejtezőkörökben is meg tudja magát mutatni. Bár a bajnoki cím egyelőre nem jött még össze, ahogy valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe való bekerülés sem, valószínűleg ez csak idő kérdése.

Hasonló tendencia figyelhető meg a DAC szóban forgó másik két testvérklubjánál is, ahol a Sepsi idén jutott el a nemzetközi kupaporond selejtezőköréig, míg a Topolya története első ligás idénye után abszolválta.

Hírdetés

Ennek eredményeképpen az egyetemes magyarság nemcsak a magyarországi alakulatokért, hanem a külhoniakkal kiegészülve akár 6-7 csapatért is szoríthat rendre a nemzetközi selejtezők fordulóiban.

A képlet tehát működik. Infrastruktúrával, koncepcióval és elkötelezettséggel igenis építhető nemzetpolitikai identitásbástya. Mármint azok számára, akik értik és érzik a sport, illetve a foci nemzeti összetartozást kifejező életérzésének üzenetét: jelesül, hogy mi, magyarok ugyanúgy vagyunk otthon Dunaszerdahelyen, mint Topolyán vagy Sepsiszentgyörgyben, akárcsak Budapesten és bármely pontján ezeréves otthonunknak a Kárpát-medencében.

A sepsiszentgyörgyi stadionavatóról helyszíni tudósítással jelentkezik a Felvidék.ma.

Csonka Ákos/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »