A csütörtöki vasutassztrájkot is megtartják Nagy-Britanniában

A csütörtökre tervezett országos vasutassztrájkot is megtartják Nagy-Britanniában, miután szerda este eredménytelenül végződtek a munkáltatók és a szakszervezet közötti tárgyalások.

A munkabeszüntetést a közlekedési alkalmazottakat képviselő legnagyobb brit szakszervezet, az RMT kezdeményezte. Az RMT három sztrájknapot hirdetett: az első kedden volt, a második csütörtökön, a harmadik szombaton lesz.

A keddi sztrájk idején jelentős részben leállt a vasúti közlekedés Angliában, Skóciában és Walesben; országszerte csak néhány vonalon közlekedett egy-két menetrendszerinti szerelvény.

Kedden metrósztrájk is volt Londonban, de azt csak egy napra hirdette meg a szakszervezet.

Legutóbb 1989-ben volt példa Nagy-Britanniában egyidejű országos vasúti és londoni metrósztrájkra.

Becslések szerint a londoni metró tízezer, az országos vasúti vállalatok 40 ezer alkalmazottja csatlakozott a keddi sztrájkhoz.

Az RMT legalább 7 százalékos béremelést követel a tömegközlekedési dolgozóknak, arra hivatkozva, hogy még ez is csak részben fedezné az idei évre várható inflációt.

Hírdetés

A brit statisztikai hivatal szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint májusban 9,1 százalékkal – 1982 óta példátlan ütemben – emelkedett a tizenkét havi összevetésben számolt infláció a márciusi 7 és az áprilisi 9 százalékos növekedés után.

A Bank of England jelenlegi előrejelzése szerint az éves infláció októberben már valamivel 11 százalék felett jár majd.

Az RMT szerdán bejelentett döntése szerint csütörtökön ismét sztrájkba lépnek a brit vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős cég, a Network Rail, valamint tizenhárom vasúti vállalat munkavállalói Angliában, Walesben és Skóciában.

A szakszervezet szerint a munkáltatók a bérkövetelés elutasítása mellett több ezer alkalmazott elbocsátását is tervezik.

Az RMT szóvivője szerda este Grant Shapps közlekedési minisztert tette felelőssé a tárgyalások kudarcáért, mondván: Shapps kifejezetten megtiltotta a munkaadóknak az elbocsátási tervek visszavonását.

A szaktárca ezt cáfolta. A minisztérium szóvivője szerint a vasútvállalatok megkötések nélkül tárgyalhatnak az érdekképviselettel.

A sztrájksorozat érinti az angliai középiskolások 16 éves korosztályának ilyenkor szokásos vizsgaidőszakát, valamint a világ egyik legrangosabb zenei rendezvényét, amelyet a délnyugat-angliai Glastonbury közelében rendeznek minden nyáron.

A glastonbury-i fesztivált az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt törölték, és a járvány kitörése óta most tartják meg először. A szerdától vasárnapig tartó rendezvényre 200 ezer látogatót várnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »