A csúcsszintű orosz-EU párbeszéd felújításáról és az energetikáról tárgyalt Putyin és Juncker

A csúcsszintű orosz-EU párbeszéd felújításáról és az energetikáról tárgyalt Putyin és Juncker

Az Oroszország és az Európai Unió közötti csúcsszintű párbeszéd felújításáról és energetikai kérdésekről tárgyalt egymással Vlagyimir Putyin orosz államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, a szankciók eltörlésének kérdése nem szerepelt a napirenden – közölte csütörtökön Vlagyimir Csizsov, az EU mellett működő orosz diplomáciai képviselet vezetője.

“A szankciók témáját nem vitatták meg, a szankciók nem képezik Oroszország és az EU párbeszédének témáját. Mi nem vitatjuk meg ezt a problémát, amelynek létrehozásához Oroszországnak semmi köze” – jelentette ki Csizsov.

Az orosz diplomata szerint Putyin és Juncker négyszemközti megbeszélésén szó esett az orosz-EU csúcstalálkozók gyakorlatának felújításáról. Ilyen megbeszélésekből a 2014-es ukrajnai válság kitöréséig és a Krím félsziget orosz elcsatolásáig 32 fordulót tartottak. A legfelső szintű kapcsolattartás azóta szünetelt.

Csizsov kifejezte meggyőződését, hogy orosz-EU csúcsokat ugyanúgy évi két alkalommal tartanak majd, mint korábban, de nem árulta el, hogy hol és mikor tarthatják meg a 33. ilyen találkozót.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az energetika témakörében történt-e elmozdulás a Putyin-Juncker megbeszélésen, Csizsov kifejezte reményét, hogy igen. Rámutatott arra is ugyanakkor, hogy az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ügyében az EB-nak nincs álláspontja, és hogy Brüsszelben továbbra is két belső álláspont ütközik egymással.

A 20. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum apropójából létrejött találkozó elején Juncker elismerte, hogy nem minden európai politikus támogatta az oroszországi látogatását, de úgy vélekedett, hogy Brüsszelnek és Moszkvának éppen akkor kell tárgyalnia egymással, ha problémáik keletkeznek. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »