A csomafalvi polgármester szerint náluk semmi gond nincs a csapvíz minõségével

Interaktív térképet készített a Recorder, amelyen 1.568 romániai község vízhálózatának az adatait összesítették, feltüntetve rajta 892 olyan települést, ahol az ivóvíz minősége nem alkalmas emberi fogyasztásra.

A Transindex által szemlézett anyagban külön kiemeltük azokat a székelyföldi községeket, amelyekről a Recorder azt állította – a megyei közegészségügyi igazgatóság 2019-es adataira támaszkodva – hogy ott a csapvíz minősége a bevizsgálások alkalmával nem felelt meg a törvény által előírt paramétereknek.

A Recorder anyagában Gyergyógyomafalva esetében az volt feltüntetve, hogy a 2019-es elemzési mutatókban – a coliform baktériumokkal elvégzett elemzések során – az ivóvízben kimutatták baktériumoknak a megengedettnél nagyobb számú jelenlétét. ( A coliform baktériumokat általában a vizek egészségügyi minőségének meghatározásához vizsgálják, ezek a baktériumok önmagukban általában nem okoznak súlyos betegséget, ám a jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek. szerk.megj).

Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala és a helyi víz és csatornázási közszolgálat egy Transindexhez eljuttatott sajtóközleményben cáfolja, hogy az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan lett volna.

A közlemény szerint a 2019-es esztendőben 72 bevizsgálást végzett a gyergyócsomafalvi Közszolgálat a csíkszeredai közegészségügyi laboratóriumban, ebből 34 mikrobiológiai vizsgálat volt, amelyek során mindössze 2 alkalommal azonosítottak be coliform baktériumokat, minimális mennyiségben, de egyetlen esetben sem tevődött fel a szolgáltatás leállításának, sem felfüggesztésének a szükségszerűsége.

Hírdetés

A közlemény szerint az említett két esetben a közegészségügy által kiadott intézkedés az okok mihamarabbi felderítésére és megszüntetésére vonatkoztak, amely rövid időn belül meg is történt.

A polgármester hivatal és a víz és csatornázási közszolgálat közös közleménye szerint 2020-ban eddig 25 vizsgálatot végeztek a vízminőség megállapítására, és azt állítják, hogy eddig minden alkalommal a paramétereknek megfelelő eredményeket kapták.

A sajtóközleményben cáfolják, hogy a gyergyócsomafalvi ivóvízben olyan káros anyagok lennének, amelyek miatt emberi fogyasztásra alkalmatlannak kellene minősíteni, és betiltani a fogyasztását. Az ivóvízhálózat szerintük teljes mértékben megfelel a törvényes paramétereknek.

Azt állítják, hogy a szolgáltatás minden szükséges engedéllyel rendelkezik, folyamatosan monitorizálva van a minőség, és a bevizsgálás eredményei publikálva vannak a község honlapján.

Arra biztatják a lakosságot, hogy fogyasszák nyugodtan az ivóvizet, mivel az állításuk szerint iható. (közlemény/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »