A csokosokon híznak a lakásépítők

A csokosokon híznak a lakásépítők

Az ingatlanfejlesztők biztosan jól járnak a családi otthonteremtési támogatással, az igénylők egy része viszont egy nehezen magyarázható törvénymódosítás, illetve a késedelmes tájékoztatás miatt pórul járhat. A szigorú határidők miatt az éppen kezdődő építkezésekre és ezért olcsóbb lakásokra nem szerződhetnek a csokot igénylők.

Érvényes szerződésünk van, mégsem kaphatjuk meg a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), mert a februári törvénymódosítás kivette a támogatható célok közül az osztatlan közös tulajdonon épülő házakat, mi pedig egy ilyen telken vásárolnánk meg egy ikerház felét – nyilatkozta lapunknak Kordás Csaba háromgyermekes családapa. – Az a veszély fenyeget, hogy elveszítjük a már befizetett kétmillió forint foglalót, mert április 29-ig nem tudtuk kifizetni a teljes vételárat.

– Kordásék esete nem egyedi, hiszen – bár nem reprezentatív a nyilvántartásunk – a nálunk jelentkezők közül minden második ügyfél hasonló gondokkal küszködik – magyarázta a helyzetet a Magyar Nemzetnek az IFLgazdaság.blog szakértője. Szarvas Norbert arról beszélt, hogy a tavaly decemberi csoktörvényben még támogatható célként szerepelt az osztatlan közös tulajdonban lévő telken épülő lakás, a februári módosításkor azonban kivették a sorból. A változtatás április végéig a bankok egy részének sem tűnt fel, ezért csak a minisztériumi figyelmeztetést követően tagadták meg az ilyen igények befogadását. A társasházzá alakulás megoldás lehetne, de szakértők szerint ez igen időigényes.

Kellemetlen határidő

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva az eset kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban a vékonyabb pénztárcájúak számára jelent problémát az osztatlan közös tulajdonon épülő házra, lakásra vonatkozó támogatási tilalom. E családok jellemzően csak kisméretű, tovább nem osztható telken tudnak ikerházat építeni.

De más gondok is akadnak a csok körül. Gergely Péter, a Bankráció.hu elemzője szerint a törvény hatására lendületet kapott lakásépítők jó része még az előkészítésnél tart. A szigorú határidők is hátrányosak a támogatást igénylők számára, mert az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül a csok megkötéséhez szükséges minden dokumentumot – köztük a használatbavételi engedélyt – be kell nyújtani a támogatás elnyeréséhez. – A támogatásért folyamodó tehát csak a lakásértékesítési folyamat vége felé tud szerződni az ingatlanfejlesztővel a kívánt lakásra. Ez kedvezőtlen számára, mert a fejlesztők egészen más árat számolnak a fejlesztési folyamat elején, mint a kész lakások esetében.

Ismerős nevek

A szabályozásnak ez a mozzanata az ingatlanfejlesztők malmára hajtja a vizet: a csokos vásárló drágábban jut a lakáshoz, s így a támogatás egy része indokolatlanul vándorol az ingatlanfejlesztők zsebébe. Érdekes, hogy éppen a támogatási rendszer megújítása idején kezdtek ingatlanfejlesztésbe kormányközeli vállalkozók. A kormányfő jó barátja, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik cége, a Property Market Kft. például 16,5 milliárd forint értékű hitelt kapott a Kopaszi-gát területének megvásárlásához az Eximbanktól. Elgondolkodtató, hogy ez a beruházás – amely 200 ezer négyzetméteres területével messze a legnagyobb lakásépítési program a fővárosban – lesz a Market első lakásfejlesztése. Minden bizonnyal jelentős összegű otthonteremtési támogatás landol majd a cégnél, hiszen a 120 napos határidő miatt szinte csak a kész és drága lakásokra szerződhetnek a támogatást igénylők. De szintén komolyan készül a lakásépítési fellendülésre a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft., illetve a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó PBE Építő Kft. Eközben a Metrodom is bejelentette, hogy az FHB Bankkal közösen háromezer lakás építését tervezi az elkövetkező években.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »