A Csíkszeredai Régizene Fesztivál programajánlója 2020. július 11. és 15. között

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál programajánlója 2020. július 11. és 15. között

Hétvégén kezdődik Erdély egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyre a szervezők szeretettel meghívnak minden kedves érdeklődőt, és ajánlják figyelmünkbe a koronavírus-járvány okozta korlátozások ellenére is színesre tervezett programsorozatot.

Természetesen ezzel egyidejűleg felhívják az érdeklődők figyelmét a következőkre is:
A Kulturális Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium 2.941/1.120/2020 rendelete értelmében az eseményeken, a nézőtéren a következő szabályok érvényesek:

1. a koncerteken való részvételt kötelező lázmérés előzi meg;
2. belépéskor használják a kézfertőtlenítőt;
3. az előadás ideje alatt viseljenek maszkot;
4. tartsák be a két méter távolságot – az ülőhelyek elfoglalásakor a családok és háromfős csoportok egymás mellett ülhetnek.

Kiemelik, hogy szervezőként a legnagyobb biztonsági körültekintéssel készülnek az eseményekre, és kérik, hogy az érdeklődők legyenek tekintettel egymásra és az érvényben lévő óvintézkedésekre.

Ízelítő a fesztivál élő programjaiból

Július 11-én, szombaton 10 órától részt vehetünk a Mária-úton szervezett Kájoni-emléktúrán. Ez egy félnapos meditációs út, amely során betekinthetünk a szerzetes életébe és a régizenéhez kapcsolódó munkásságába. A túra a Mikó-vár előtti térről indul, és a Nagysomlyó csúcsáig tart. A csúcsot meghódítva visszatérünk a Salvator-kápolnába, ahol a Concerto Spiralis régizene-együttes előadásával pihenhetünk meg.
18 órától a Mikó-vár előtti téren kezdetét veszi a fesztiválmegnyitó és a „Joannes Kájoni 390” emlékév részeként a Hargita Megyei Kulturális Központ által 2019-ben megvalósított Kájoni Jánosról készült szabadtéri kiállítás. A kiállítás keretében megtekinthetőek a ferences szerzetes főbb munkáit bemutató pannók, amelyek a közönség számára eddig nem látott gyűjteményekről, nyomtatványokról és kéziratokról készült fotókon mutatják be mindazt, ami Kájoni munkásságát fémjelzi. A szabadtéri vándorkiállítás ízelítőt nyújt Kájoni életéből és korából, azokról a helyszínekről, ahol élt és tevékenykedett. A kiállítás interaktív, QR-kódot használva okostelefon segítségével belehallgathatunk a Kájoni-kódex, a Cantionale Catholicum, illetve az Organo Missale dallamaiba.

Július 12-én vasárnap 18:45-től egy 1726-ban elkészült, alt hangra komponált, rövid terjedelmű és takarékos hangszerelésű kantáta-előadásban lehet részünk.  Johann Sebastian Bach: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust – BWV 170 kantátáját Karácsony Noémi énekes és Geanina Sălăgean orgonaművész tolmácsolja, az előadás helyszíne a csíksomlyói kegytemplom. A koncert élő közvetítésben követhető a fesztivál Facebook-oldalán.

Július 13-án, hétfőn folytatódik az utazás a régizene és azon belül a Csíkszeredai Régizene Fesztivál világában. 15 órától a TVR1 Magyar Adásában különkiadást követhetünk figyelemmel, amely visszatekintés a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 40 évére. Az adásban szó lesz az első 30 évről, a hogyan továbbról, illetve részleteket hallgathatunk a Barokk Fesztiválzenekar 2019-es koncertjéből. A műsor a Magyar Adás és a fesztivál Facebook-oldalán is követhető lesz.

Július 15-én, szerdán 19 órától a madéfalvi Szent Anna – Siculicidium-kápolnában hallgathatjuk meg a Ványolós család Dicsérjétek gyermekek az Urat elnevezésű előadását. Az előadás kifejezetten a reneszánsz és a barokk zenei irodalom többszólamúságára koncentrált műsort tartalmaz, amelynek jelentős része a Kájoni János által lejegyzett kéziratokból származik. A koncertet élő közvetítésben hallhatja a közönség a fesztivál Facebook-oldalán.

Hírdetés

Ízelítő a Fesztivál online programjaiból

Július 11-én, szombaton 21 órától a Kájoni Consort online koncertjében lehet részünk, amelyet a miklósvári Kálnoky-kastélyból mutatnak be az előadók. Valóságos örömzenélésre számíthatnak az érdeklődők, hisz nemcsak a fesztivál négy évtizedes kerek évfordulóját ünneplik az előadók, hanem azt is, hogy a Kájoni Consort is csaknem 30 éve muzsikál együtt. Műsoraikon megtalálhatók Európa uralkodó udvarainak zenéje mellett a magyar és az erdélyi gyűjtemények egyaránt. Fontosnak tartják a magyar régizene megismertetését és ápolását, kiváltképp a Kájoni János által lejegyzett és gyűjtött darabok megszólaltatását, amelyekből már több alkalommal sikeres emlékműsort mutattak be.

Július 12-én, vasárnap 21 órától szintén egy kerekebb évfordulót ünneplő előadást követhetünk figyelemmel az online térben. Az idén megalapításának 25. évfordulóját ünneplő kolozsvári Transylvania Barokk Együttes műsora Bach- és Vivaldi-műveket foglal magába. Csupa nagybetűs ZENE; szenvedélyes, ünnepélyes, gyengéd, telítve az emberi szív minden érzésével. A koncert a kolozsvári ferences kolostor impozáns falai közül lesz közvetítve.

Július 13-án, hétfőn szintén 21 órától a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból jelentkezik a Fonte di Gioia együttes, akik a barokk muzsika rajongói, és előadásukban is ennek megfelelően barokk dallamok szólalnak meg. A tehetséges fiatalokból álló együttes sok szállal kapcsolódik a fesztiválhoz, Csata István a Régizene Nyári Egyetem viola da gamba tanára is.

Július 14-én, kedden 21 órától a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes jelentkezik a Károlyi-kastélyból. A több mint negyven évet felölelő régizenei múlt hagyományát folytatják az együttes tagjai, akik már az első Csíkszeredai Régizene Fesztiválon is részt vettek. Gazdag repertoárjukból ez alkalommal Erzsébet-kori hangszeres és énekes zenét játszanak.

Július 15-én, szerdán 21 órától a csíkszeredai Concerto Spiralis előadásában lehet részünk, amelyet a csíksomlyói Salvator-kápolnából mutatnak be. A műsorban a ma ismert vonós kamarazene repertoárjának kezdetéről csendülnek fel darabok.

Online hangszerbemutatók a fesztiválon

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem tanárai arra vállalkoztak, hogy idén online bemutatókat tartva lesznek jelen a fesztiválon, ezáltal népszerűsítve a különleges régizenei hangszereket és előadási technikákat, a nyári egyetem diákjai és a Régizene Fesztivál eseményeit követő érdeklődők körében.

A videók révén bepillantást nyerhetünk a bemutatott hangszerek, valamint előadásmódok kultúrtörténeti vonatkozásaiba, történelmébe és felépítésébe. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy miért szólnak úgy, ahogy, illetve hogy mikor és kik játszottak ezeken a hangszereken, illetve milyen helyzetekben alkalmazták a különböző előadási módokat.

A hangszerbemutatók megtekinthetők a fesztivál és a nyári egyetem Facebook-oldalán 2020. július 11–12., illetve 14–19. között mindennap 16 órától kezdődően.

Július 11., szombat, 16 óra: Kónya István – lant
Július 12., vasárnap, 16 óra: Vitárius Piroska – barokk hegedű
Július 14., kedd, 16 óra: Sudár Balázs – régizene és keleti zene
Július 15., szerda, 16 óra: Széplaki Zoltán – furulyák és fuvolák
Július 16., csütörtök, 16 óra: Palócz Réka – ének
Július 17., péntek, 16 óra: Csörsz Rumen István – nádnyelves fúvós hangszerek
Július 18., szombat, 16 óra: Kasza Roland – ütőhangszerek
Július 19., vasárnap, 16 óra: Csata István – viola da gamba

Az online eseményeket a Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook-oldalán követhetik figyelemmel, valamint a részletes program elérhető a regizene.ro weboldalon.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »