A csíksomlyói búcsú is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe

A csíksomlyói búcsú is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe

Nyolc tétellel bővült az értéktár és néggyel a hungarikumok listája.

A Hungarikum Bizottság idei első ülésén döntött arról, hogy a hungarikumok közé sorolja a csíksomlyói búcsút és kegyhelyet, a klasszikus magyar kardiskola alapját, a tiszavirág védett természeti- és tájértéket és a szőregi rózsatövet is.

A bizottság a Magyar Értéktár bővítését is megvitatta, méghozzá a következő tételek esetében: beregi keresztszemes hímzés, aracsi templomrom és az aracsi kő, kocsi kocsi, balatonfüredi Anna-bál, Tavaszi emlékhadjárat, hajdúnánási szalmafeldolgozás, 1568-as vallásszabadság törvénye, valamint a újfehértói fürtös meggy.

Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság jubileumi ülésén méltatta is az egyes tételeket. A tiszavirág ismertetésénél elmondta, hogy a természeti- és tájértékek között nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon is különleges. A szőregi rózsatő sokáig tartó virágzási szakaszát, sziromlevelei színjátékának erősségét és fagytűrő képességét emelte ki.

A XII. századból származó aracsi templomrom és az aracsi kő ismertetésével kapcsolatban elhangzott, hogy a fenséges látványt biztosító rom méltán lett a bácskai magyarság jelképe és nemzeti zarándokhelye.

Hírdetés

A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 75, míg a Magyar Értéktárban 175 tétel található

Urbán Erik OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke a Romkat.ro erdélyi katolikus portál megkérdezésére a magyarok legjelentősebb ünnepei egyikének számító csíksomlyói búcsúról elmondta, hogy a döntésnek köszönhetően a pünkösdi búcsút egyre inkább sajátjuknak érezhetik a magyarok.

“A kegyhely elsődleges szerepe a hit őrzése, megerősítése és továbbadása. Csíksomlyó szerepe továbbra is hitünk megőrzésére, erősítésére és továbbadására buzdít”

– fogalmazott.

A lélektani hatása mellett az identitáserősítést is szolgáló ünnepre idén május 30-án kerül sor. A csíksomlyói pünkösdszombati szentmisét erdélyi idő szerint 12.30-tól (Szlovákiában 11.30-kor) mutatják be a helyi kegytemplom zárt ajtajai mögött.

Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »