A cserkészek december 10-én immáron 33. alkalommal hozzák el a betlehemi lángot Szlovákiába

A cserkészek december 10-én immáron 33. alkalommal hozzák el a betlehemi lángot Szlovákiába

Idén immáron 33. alkalommal érkezik Szlovákiába a betlehemi láng, amelyet december 10-én, szombaton este hoznak el a cserkészek. A láng, amelyet a cserkészek Ausztriából hoznak át Szlovákiába, az egység, a remény, a szeretet szimbóluma és a karácsony örömteli hírnöke.

A jelenlegi járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a betlehemi békelángot ugyanúgy vigyék tovább, mint 2020 előtt, vagyis járványügyi korlátozások nélkül. A cserkészek Bécsbe mennek a lángért, majd december 11-én, vasárnap átadják a lengyel és ukrán cserkészeknek.

December 13-án, kedden a cserkészek Zuzana Čaputová államfőnek is eljuttatják a betlehemi lángot.

A betlehemi láng december 18-án jut el a Magas-Tátrában található Lomnici-csúcsra és a Tarajkára (Hrebienok). Ráadásul ezen a napon a betlehemi lángot Szlovákia-szerte a szentmiséken it továbbadják az embereknek.

Hírdetés

„Két év szünet után ismét sikerült helyreállítanunk a betlehemi békeláng terjesztésének fő szállítási vonalát, vagyis a vonatokkal történő szétosztást Szlovákia-szerte. Így a cserkészek egy nap alatt több mint 300 vasútállomáson adják tovább a betlehemi lángot“

– áll a szlovákiai betlehemi láng hivatalos honlapján.

A betlehemi stafétát elindító első vonatjáratok Pozsonyból indulnak, az utolsó megálló Eperjes lesz, a legkeletibb pályaudvarral, Takcsánnyal (Stakčín).

A betlehemi láng hagyománya a keresztes hadjáratok idejéből, a 11. század végéről eredeztethető. Az egyik keresztes lovag, egy fiatalember az olaszországi Firenzéből, megígérte, hogy ha túléli a hadjáratot, lángot hoz haza a Betlehemben égő „örök“ fényből. A láng, amelyet Firenze többi lakója meggyújtott és hazavitt, a remény, a szeretet és a megértés, az embereket összekötő egyetemes értékek szimbólumává vált. A betlehemi láng terjesztésének újkori hagyományát Ausztriában elevenítették fel.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »