A Csemadok nagybalogi lámpásai közösséget formálnak

A Csemadok nagybalogi lámpásai közösséget formálnak

Pál Dénes és Pál Erzsébet Csemadok-életműdíjasokat is köszöntötték odahaza a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének évzáró taggyűlésén.

„Ilyenkor annyi mindent kell megköszönni, hogy nem is tudom, hol kezdjem” – mondta Pál Dénes, majd köszönetet mondott a helyi szervezetnek, a polgármesternek, s nem utolsósorban a járási szervezetnek, az őt jelölő rimaszombati területi választmánynak. „Gondolom, mindig a felsőbb szerveknél indul egy ilyen kitüntetésre ajánlás, ugyanis dolgozhat valaki nagyon jól helyi szinten, ha nem figyelnek rá, s mikor már nem aktív, elfelejtik, s nem törődnek vele” – jegyezte meg Pál Dénes.

– nyilatkozta Pál Dénes, s hozzátette, „úgy szokták mondani, hogy nem is érdemlik meg. Én nem akarok alakoskodni, én úgy gondolom, hogy ezt a kitüntetést mi azért csak megérdemeltük. Akiknek még nagyon szeretném megköszönni, azok nem élnek. Ők azok, akik engem annak idején segítettek, az a sok vezetőségi tag, akik többnyire idősebbek voltak, mint én, ők már mind a balogi temetőben nyugszanak” – emlékezett vissza Pál Dénes.

Majd elmondta, azt tartja a legjobbnak, hogy látja a jövőt, a helyi Csemadok további virágzását. „Amikor valaki kap egy kitüntetést, arra is gondol, hogy mi lesz tovább. S itt Balogon megnyugtat, hogy látom, lesz folytatás. A mostani vezetőség már nem azt csinálja, amit mi csináltunk annak idején, hanem sokkal többet, annak ellenére, hogy az én időmben a nép mélyebben foglalkozott a kultúrával, az emberek jobban törődtek egymással, s nagyobb volt a segítőkészség” – mondta.

„Sokaknak kényelmesebb a tévét nézni, nem kell ide már színdarab se. Még jó, hogy ez a mostani Csemadok jól tud szervezni, s az embereket meg tudják mozdítani. Az, hogy ma erre az évzáróra ennyien össze tudtunk jönni, az is nagyon szép teljesítmény” – mutatott rá az aktualitásokra Pál Dénes, akinek fia és menye, Pál Csaba és Gabriella áll most a szervezet élén.

Hírdetés

A Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének éves működésében az egyik legnépszerűbb eseménynek számít az évzáró taggyűlés. Idén a 240 tagból több mint 100-an eljöttek, s biztosan nem bánták meg.

A finom gulyás és a terefere mellett élményekben is mélységesen gazdagodhattak, amikor például a Kresnye András budapesti fotóiból nyílt kiállítást tekinthették meg, vagy amikor a kis Csemadokosok csengő hangú énekét, szavalatát, vidám farsangi mondókáit hallgatták.

Mindenkit újra és újra elvarázsolt a szervezet mellett működő Szivárvány Énekkar is, akiket ezúttal a balogi kötődésű Horváth Roland klarinétos, a Heuréka művészeti iskola magántanára, hamarosan a Feledi Művészeti Alapiskola igazgatója kísért. Petőfi versei mellett egy Pósa-Dankó nóta is felhangzott.

„A szervezet éves beszámolóját és a képes összefoglalót nézve öröm látni, hogy ilyen aktívan működik itt a Csemadok” – állapította meg a község új polgármestere, Kluka Norbert. „Ígérem, lehetőségeimhez mérten támogatni fogom a helyi Csemadokot” – szögezte le a polgármester.

Ezt a közösségi élményt emelte ki a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának küldötte, Csirmaz Miklós is, aki megköszönte a szervezet munkáját, s úgy ahogyan a helyi Csemadok, a kis Csemadokosok, a Szivárvány Énekkar és a falu vezetése, szintén virágcsokorral köszöntötte a 2019-es év gömöri életműdíjasait, a Pál házaspárt.

A Csemadok Életműdíjakat a Magyar kultúra napja alkalmából Galántán adták át, ahová szintén népes csapat kísérte el a kitüntetetteket.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »