A csehországi magyarok is elismeréssel fogadták Orbán Viktor hivatalos prágai látogatását

A csehországi magyarok is elismeréssel fogadták Orbán Viktor hivatalos prágai látogatását

December 5-én Prágában csehországi magyarok beszélgetésen vettek részt Boros Miklóssal, Magyarország csehországi nagykövetével Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt heti hivatalos  prágai látogatása kapcsán.

A rendezvényen, mely az Nemzetiségek Házában zajlott az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért szervezésében,  csehországi magyar civil szervezetekhez tartozó érdeklődők vettek részt.

részletezte Orbán Viktor miniszterelnök megbeszéléseit a cseh kormányfővel, a köztársasági elnökkel, a parlament képviselőháza és szenátusa elnökével. Kitért a látogatás egyéb momentumaira, valamint a hírközlő szervek tudósításaira is. A tárgyalások tükrében értékelte a szoros magyar–cseh kapcsolatokat, kiemelve a minden ágazatra kiterjedő kiváló gazdasági együttműködést. Hivatkozva a kormányfők megállapításaira, országaink jelenlegi kapcsolatát stratégiai partnerségnek minősítette, s a kölcsönös bizalom tekintetében is a legjobbnak sok évszázados történelmünk során.

E bevezető ismertetés után a beszélgetés során egy tucatnyi hozzászólás, vélemény és kérdés hangzott el, melyek mindegyikére teljes mértékben kielégítő választ adott a magyar diplomata.

Hírdetés

A közgazdászok a gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozták, kiemelve a kialakulóban lévő hadászati ipar területét, mely bizonyítja a teljes kölcsönös bizalom meglétét, az atomtudósok pedig szót emeltek a paksi atomerőmű mellett,

a kultúra és oktatás képviselői a budapesti Közép-Európai Egyetem helyzetéről mondták el a véleményüket, mások bírálták a cseh közszolgálati tévét a magyar gazdasági viszonyokkal kapcsolatos, objektivitást nélkülöző híradásai miatt, a prágai magyar katolikus plébános tájékoztatott Orbán Viktor találkozójáról Dominik Duka érsekkel, Csehország prímásával, melyre elkísérte a kormányfőt.

A beszélgetés végén Kocsis László Attila, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnöke a résztvevők nevében megköszönte Boros Miklós nagykövetnek a tartalmas és kimerítő tájékoztatást, melynek alapján hiteles képet kaphattak Orbán Viktor miniszterelnök igen sikeresnek mondható hivatalos prágai látogatásáról. Megkérte, hogy tolmácsolják a kormányfőnek hálás köszönetüket a magyarság, a magyar–cseh kapcsolatok fejlesztése, az európai, az emberi és keresztény értékek védelme érdekében kifejtett önfeláldozó munkájáért.

A nagykövet elfogadta a felkérést és megköszönte a beszélgetésre szóló meghívást, melyhez hasonlók megrendezését hasznosnak tartaná a jövőben is.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »