A csehországi Együttélés Politikai Mozgalom megtartotta XVII. kongresszusát

A csehországi Együttélés Politikai Mozgalom megtartotta XVII. kongresszusát

Az 1990-ben létrehozott csehszlovákiai emberi jogi és kisebbségvédelmi szervezet csehországi utódja – a Coexistentia-Soužití-Wspólnota-Együttélés Politikai Mozgalom élére újra magyar jelölt került.

A Mozgalom 2021. október 15-én tartotta a többségében lengyelek lakta morvaországi Návsí városában XVII. kongresszusát. A lengyel és a magyar nemzeti tagozat küldöttei mellett vendégként részt vettek Doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. szenátor, az ugyancsak lengyel nemzetiségű RNDr. Roman Strzondala, a Morva-sziléziai kerület önkormányzata nemzeti kisebbségek bizottságának tagja, a kerület több településének lengyel polgármesterei és helyi önkormányzati képviselői is.

A kongresszus kiértékelte a Mozgalom előző kongresszusa óta eltelt két évben végzett tevékenységét, melyhez alapul szolgáltak az elnöki beszámoló, a tagozatok elnökeinek részletes beszámolói, valamint a gazdálkodásról szóló jelentés. A küldöttek elfogadták a Mozgalom programjának prioritásait és választási programját a következő kétéves időszakra. E dokumentumok olyan elsődleges feladatokat, célokat tartalmaznak, mint az uniós források hatékonyabb felhasználása a térség fokozottabb fejlődésére, a V4-ek kölcsönös együttműködésének ösztönzése, a Csehországban élő nemzeti kisebbségek oktatásának fejlesztése, különös tekintettel a Morva-sziléziai kerületben élő autochton lengyel nemzeti kisebbség óvodáira, általános, közép- és szakiskoláira, továbbá a választási törvény módosítása, az 5 százalékos választási küszöb törlése,

Hírdetés

A kongresszuson felszólalt Jiří Cienciala szenátor, aki beszámolt a közelmúltban megvalósult hivatalos látogatásáról Andrzej Duda lengyel köztársasági elnöknél, Roman Strzondala, aki mint az idei parlamenti választások sikertelen képviselőjelöltje köszönetét fejezte ki a támogatásért annak ellenére, hogy a mandátum szerzéséhez szükséges 5680 helyett csak 3174 preferenciaszavazatot kapott.

A kongresszus megválasztotta új országos tisztségviselőit. A Mozgalom elnöke Domonkos Zoltán vállalkozó lett, első alelnöke Ing. Jozef Tobola vállalkozó. A Mozgalom három évtizedes történelme során immár harmadszor került a szervezet élére magyar jelölt lengyel helyett. Az első PhDr. Kocsis László Attila emeritus nagykövet volt, a második megboldogult Ing. Pálffy Sándor, a Morva-sziléziai Vegyiművek akkori vezérigazgatója. Az Országos Tanács kongresszuson megválasztott 25 tagja közül tizenegyen magyarok, míg a 9 tagú Végrehajtó Tanácsban négy magyar van – Domonkos Zoltán, a Mozgalom elnöke, Ing. Kosár Árpád, a Magyar Nemzeti Tagozat elnöke és egyben a Mozgalom alelnöke, PhDr. Kocsis László Attila, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke, valamint dr. Soós Ernő, a Prágai Területi Szervezet elnöke.

A Mozgalomnak, tagságának és újonnan megválasztott tisztségviselőinek sok sikert kívánunk felelősségteljes munkájukhoz, és jó erőt, egészséget, ami nélkülözhetetlen a feladataik elvégzéséhez is!

(Kocsis László Attila/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »