A cseh vállalkozók támogatják, a lakosság ellenzi az euró bevezetését

A cseh vállalkozók támogatják, a lakosság ellenzi az euró bevezetését

Továbbra is megoszlanak a vélemények az euró bevezetéséről Csehországban – írta a Hospodářské noviny című gazdasági és politikai napilap.

A tekintélyes újság elemzése szerint, míg a vállalkozók több mint 80 százaléka támogatja a közös pénz bevezetését, mert az megkönnyítené a külfölddel való kapcsolataikat és elszámolásaikat, addig a cseh lakosság 73 százaléka ellenzi az euró bevezetését, és továbbra is koronával akar fizetni.

indokolta a vállalkozók álláspontját Petra Macková Jurásková, a Třinecké železárny vasművek szóvivője. Jelenleg ugyanis az exportra dolgozó cégeknek üzleti tevékenységükről párhuzamos, koronás és eurós kimutatást is vezetniük kell – magyarázta.

Hírdetés

A Hospodářské noviny ankétjában részt vevő cégek közül csak mintegy 10 százalék nem tartotta szükségesnek az euró bevezetését.

A cseh politikai vezetés nem tartja időszerűnek az euró bevezetését. Andrej Babiš kormányfő és Milos Zeman államfő több ízben is kijelentették, hogy Csehország csak akkor vezeti be az eurót, amikor az számára kedvező lesz.

A cseh pénzügyi szféra többsége a Hospodářské noviny szerint úgy véli, nem kell elsietni az euró bevezetését. A lap rámutat: ennek az álláspontnak a legfőbb oka, hogy a bankok jól profitálnak a korona-eurós tranzakciókból.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »