A cseh képviselőház meghosszabbította a szükségállapotot

A cseh képviselőház meghosszabbította a szükségállapotot

Április 30-ig meghosszabbította a cseh képviselőház kedden a koronavírus-járvány miatt az országban elrendelt szükségállapotot.

A március 12-én elrendelt harmincnapos szükségállapot, amely egyszerűbbé teszi koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések meghozatalát, április 11-én járt volna le. A kormány azt kérte az alsóháztól, hogy azt újabb harminc nappal hosszabbítsa meg. Az ellenzéki pártok ezt azonban túl hosszúnak tartották és rövidebb időszakot javasoltak. A parlamenti alsóház végül a kommunisták javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot április 30-ig hosszabította.

Andrej Babis miniszterelnök vitaindító felszólalásában biztosította az ellenzéket és a közvéleményt, hogy a kormány a szükségállapotot semmiképpen sem fogja kihasználni hatalma és pozíciói megerősítéséhez, és csak addig lesz érvényben, amíg azt a rendkívüli helyzet megköveteli.

Hírdetés

„A szükséghelyzet semmiképpen sem jelent visszatérést az erős és korlátlan hatalmú államhoz. Csak addig lesz érvényben, amíg szükséges, egy pillanattal sem tovább” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány „a második világháború óta a legnagyobb kihívás, amellyel Csehországnak szembe kell néznie”.

A vitában ez ellenzék élesen bírálta a kormányt, mert szerinte nem indokolta meg kellőképpen a szükségállapot meghosszabbítását, úgy véli, hogy tájékoztatása a helyzet alakulásáról nem következetes, és a kormány képviselői gyakran egymásnak ellenmondóan nyilatkoznak a nyilvánosság előtt.

A kormánynak azonban olyan helyzetben kellett döntéseket hoznia, amely teljesen előzmények nélküli, a múlt alapján ismeretlen – tette hozzá.

A kormányoldal és az ellenzék is egyetértett abban, hogy amennyiben szükség lesz újabb intézkedésekre, a parlament újra összeül.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »