A Csallóköz első ökotemetőjeként élhet tovább a bucsuházi temető

A Csallóköz első ökotemetőjeként élhet tovább a bucsuházi temető

Immár öt éve, hogy a Via Nova Somorjai Alapszervezetének tagjai „újrafelfedezték” a bucsuházi temetőt, majd még abban az évben több alkalommal takarítottak az előtte évtizedekig elhagyatott sírkertben. A terület teljesen be volt nőve, el volt hanyagolva, pedig a kataszteri térkép szerint a város tulajdona. Az azóta eltelt időben a csapat tagjai több tucatnyi alkalommal jártak a helyszínen, utat vágtak a bozótban, egy-egy sírt felállítottak, megtisztítottak.

A temetőben található sír legrégebbi sír Nemes Bucsuházy Pálé. Mivel sajnos a környéken ez az egyetlen nagyobb összefüggő erdős rész, igyekeztek meghagyni a növényzet nagy részét, hogy az állatokat se űzzék ki az elhagyatott temetőből. A Magyar Közösség Pártja somorjai ifjúsági szervezete még abban az évben kérvényt nyújtott be a városhoz, hogy a temetőhöz vezető út mentén ültessenek ki hársfákat. A város jóváhagyó válasza után a kiültetés 2017-ben meg is történt, s

2017-ben Mathédesz Lajos és Méry János egy fából készült kaput épített a temető bejáratához, a következő felirattal: FELTÁMADUNK, mely azóta is masszívan áll, s ahova pár éve még Duray Miklós is ellátogatott.

„Szervezetünk tagjai számára fontos a több száz éves bucsuházi temető sorsa, ezért is dolgoztunk le ott több tucatnyi munkaórát 2016 óta.

Az, hogy milyen távlati tervei vannak a fiatalság számára: hogyan fejleszti az iskoláit, milyen lakhatási előnyöket, munkalehetőséget biztosít a helyi fiatalok számára, hogyan bánik az idős polgáraival és az is, hogy az épített hagyatékot, illetve ősei sírjait mennyire becsüli meg.

A Pomléi út fáit – melyeket ma olyannyira csodálunk – orosz hadifoglyok ültették, 1918 körül. Reméljük, hogy 100 év múlva a bucsuházi temető is már egy közparkként fog szolgálni, s unokáink ugyanúgy fogják élvezni az oda vezető úton lévő hársfák nyújtotta kellemes árnyékot, mint ahogy ma mi élvezzük a Pomléi úton lévőkét” – nyilatkozta Méry János önkormányzati képviselő, a somorjai Via Nova elnöke.

A szervezet az évek során azon munkálkodott, hogy a temetőt közparkká alakítsák, de végül Varga Renáta képviselő kiváló ötlettel állt elő, melyet természetesen a szervezet tagjai is támogattak. Az elismert somorjai doktornő

Az úgynevezett ökotemetők és emlékerdők szerte Európában egyre nagyobb teret hódítanak, melyek a hagyományos temetkezés környezetbarát alternatíváját kínálják. A Felvidék déli részén valószínűleg Somorja hoz létre ilyet elsőként, mégpedig a már említett bucsuházi temetőben, mely így ilyen módon kezdhet el újra működni.

Hírdetés

Manapság egyre többen tartják fontosnak a környezettudatosságot, ami a temetkezési szokásokra is kiterjed. A hagyományos temetkezéskor és a sírok gondozásakor rengeteg műanyaghulladék – koszorúk, csomagolt virágok, mécsesek – kerülnek a természetbe.

Világszerte rengeteg példa van erre. Az Egyesült Királyságban 20 éve alapították az első ökotemetőt, Kis-Magyarországon az agostyáni kegyeleti erdő 2015-től működik; a Felvidéken Zólyomban található egy kegyeleti kert, melyet erre a célra használnak.

„Amikor pár évvel ezelőtt olvastam a hírt, hogy Zólyomban megnyitották Szlovákia első természetes sírkertjét, érdekes kezdeményezésnek találtam – mondta. – Az ökotemetőkben az elhunytak hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában helyezik el fák gyökereinél vagy virágágyásokban. Az ilyen sírkertekbe tilos csomagolt vagy művirágot, mécseseket vinni.

– nyilatkozta Varga Renáta a Somorja és Vidéke havilapnak.

Szerinte a bucsuházi régi temető megfelelő helyszínnek látszik erre a célra. mivel közel 40-50 éve volt ott az utolsó temetés.

„Bár az elmúlt években önkéntesek próbálkoztak rendbe tenni a sírkertet, de rendszeres karbantartást igényelne a terület. Mivel

amely nemcsak az elmúlást, hanem a múlt és a jövő kapcsolatát is szimbolizálná” – tette hozzá a képviselő.

A tervek szerint még idén megkezdődhetnének a munkák. A város az itt lévő több száz éves sírokat természetesen helyre kívánja állítani, majd a tereprendezés és az apróvad menedékéül szolgáló helyek kialakítása után létrejöhetne Csallóköz első ökotemetője.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »