A családok védelméről beszélt Orbán Viktor a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén – a nap hírei

A magyarországi gáztárolók töltöttsége átlépte a 70 százalékos szintet – közölte az energiahivatal. A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi pert indítani – közölte a Legfőbb Ügyészség.

A családok védelméről beszélt Orbán Viktor a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban. A Magyar Nemzet értesülései szerint miniszterelnök megerősítette azt is, hogy lesz gyármentő program, a szolgáltató szektor számára pedig új munkahelyvédelmi akcióterv is. Orbán Viktor arra kérte a kormánypárti képviselőket: tegyenek meg mindent azért, hogy Európa legkésőbb év végén visszavonja az Oroszország elleni szankciókat. A kormánypártok frakciói pedig felkérték a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt a az energiaszankciókról.

Az általános drágulás miatt már kevés az állami ingyenes napelemes pályázatok kiírásakor meghatározott 485 ezer forintos kilowattonkénti költség – a napelemes ágazat szereplői szerint. Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta: a kivitelezők összesen 90 milliárd forintot költöttek az eszközök és anyagok beszerzésére, telepítésére, illetve raktározására és nem tudják, mikor juthatnak pénzükhöz. Hangsúlyozta: ha marad az eredeti összeg, több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés.

A magyarországi gáztárolók töltöttsége átlépte a 70 százalékos szintet – közölte az energiahivatal. A közlemény szerint a fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország a harmadik legjobb helyen áll európai összehasonlításban. Szeptember 19-én a betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki, ez több, mint az éves lakossági fogyasztás, ugyanakkor a teljes fogyasztásnak 40 százaléka.

Megkezdődtek a minimálbértárgyalások. A kormány célja, hogy az év végéig megszülessen a megállapodás – mondta Kutnyánszky Zsolt, a munkaerőpiacért felelős államtitkár.

Augusztusban 177 ezren voltak állás nélkül, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. A június-augusztusi, három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 166 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Hírdetés

Nem változtatott az egyhetes betét kamatán az MNB, 11,75 százalékon hirdette meg a tendert. A Monetáris Tanács a jövő héten a friss inflációs jelentés birtokában dönt majd a kamatokról. A jegybank a jövő heti kamatemelés után vizsgálni kezdi a növelési ciklus leállításának lehetőségét – jelentette ki Virág Barnabás alelnök. Az MNB alelnöke szerint a monetáris tanács jövő kedden 50, 75 vagy 100 bázisponttal emeli az alapkamatot.

Vissza kell térni az egyensúlyi növekedéshez, mert nem lesz sikeres a felzárkózás – jelentette ki a jegybankelnök. Matolcsy György a 60. Közgazdász-vándorgyűlés nyitóelőadásában azt hangsúlyozta, hogy az egyensúlyra a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási mérleg szintjén is törekedni kell. Elismerte, hogy vannak külső okok és kényszerek, de úgy vélte, hogy ezzel együtt is lehetséges ezt megoldani.

Magyarország arra sürgeti az ENSZ tagállamait, hogy az orosz-ukrán konfliktusban a békét nyilvánítsák elsődleges célnak – jelentette ki az ENSZ Közgyűlése előtt a köztársasági elnök. Novák Katalin megerősítette, hogy Magyarország határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és elmondta, hogy jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója.

Az Európai Bizottság szerint az uniónak közös álláspontot kell kialakítania az ukrajnai háború miatt Oroszországból menekülő orosz állampolgárok beutazási kérelmeivel kapcsolatban. Eric Mamer szóvivő a testület brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a menekültkérelmek elbírálása a tagállamok hatáskörébe esik.

Nagyszabású fogolycsere történt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra. Az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon.

A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi pert indítani – közölte a Legfőbb Ügyészség. 63 szervezet esetében a pártként való működés megszűnését kérik kimondani, tíz pártot pedig megszüntetnének. Ezek két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy felhagytak tevékenységükkel és a vagyonukról nem rendelkeztek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »